Keresés
-18O
Budapest
2021.01.25., hétfő (Pál)

Kizártak két magyar sportolót az olimpiáról

Offmedia- 2016.08.02. 10:31
386
Doppinggyanú miatt két kajakos nem mehet az olimpiára, Molnár Péter és Tótka Sándor kerülhetnek be helyettük a csapatba.

Megváltoztatta a riói olimpiára utazó férfi kajakversenyzők névsorát a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége hétfői ülésén a Magyar Antidopping Csoporttól (MACS) kapott információk ismeretében.

A hétfő késő esti tájékoztatás szerint a MACS jelzése alapján két válogatott versenyző produkált három-három atipikus mintát, ami nem minősül doppingvétségnek, ennek ellenére a csoporttól írásban kapott, és a Tiszeker Ágnes, a csoport vezetője által szóban is megerősített információk egyértelműsítik, hogy tiltott szer van a szervezetükben.

Az egyik sportoló mintája annyira alátámasztotta a tiltott szer használatának gyanúját, hogy a mintát a vizsgáló laboratórium továbbküldte a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) referencia laboratóriumába, Londonba.

A másik kajakos mintája is egyértelműen atipikus eredményt mutat, a vizsgálatot végző laboratórium ezért az ő esetében további mintavételeket és vizsgálatokat javasolt. A versenyzők ellen a MACS nem indított eljárást, azonban szövetség elnöksége úgy döntött, hogy precedenst teremt, és újabb szintre emeli a tiszta sportért vívott harcot. Bár a két versenyző jogilag nem követett el doppingvétséget, szervezetükben megállapíthatóan szintetikus növekedési hormont találtak, ezért fegyelmi eljárás indul ellenük és kikerülnek az olimpiai csapatból.

A kizárt versenyzők nevét illetően egyelőre hallgatnak.

Tótka Sándor és Molnár Péter a milánói kajak-kenu világbajnokságon 2015. augusztus 22-én, ahol a 200 méteres döntőben elsőként értek célba.
Forrás:MTI/Kovács Tamás

Molnár Péter és Tótka Sándor, akiket a helyükre szeretnének tenni, elsősorban 200 méteres versenyzők, a tavalyi világbajnokságon aranyérmet nyertek ezen a távon párosban. Az idei válogatókon háromfordulós küzdelemben - azaz úgynevezett szétlövés után - kaptak ki a Horváth Bence, Szomolányi Máté kettőstől. Horváth a K-1 200 méter válogatóját is megnyerte. Azt nem írják, hogy ők estek-e ki a csapatból, de elképzelhető.

A férfi kajakos ötkarikás küldöttséget már nem először kellett átalakítani, korábban az 1000 méteren egyesben és párosban is indulási jogot szerzett Dombvári Bence került ki az utazók közül, mert a doppingtesztje pozitív eredményt hozott a második válogató után.

(MTI nyomán)

Hozzászólások