Keresés
-18O
Budapest
2021.01.17., vasárnap (Antal, Antónia)

Zero Gravity: egy jól sikerült kísérlet

Helstáb Laura- 2016.04.04. 19:00
614
Zuhanás, sötétség, barlang, erdő - számtalan asszociációt előhív Szami Zero Gravity című kiállítása, mely a budapesti Random Galériában nyitott meg múlt pénteken.

A Zero Gravity Szamosi László (Szami) ötéves munkájának eredménye: két nagyobb projekt, az Elvirágzott Éden és az Álomvilág című fotósorozatokat kapcsolja össze. Az ellentmondásokkal és feszültséggel teli a képek a mozgás és zuhanás pillanatait ragadják meg. A kiállítás megnyitóján Szami elmondta, hogyan fejlődött a sorozat az évek alatt, illetve hogyan készültek a különleges képek.

Hogyan állt össze a Zero Garvity anyaga?

Ezeket a sorozatokat 2011-ben kezdtem el fotózni: először az Elvirágzott Édent készítettem el, aztán azt a célt tűztem ki, hogy ennek több állomását is létrehozom, és akkor jött az, hogy portrékat fotóztam, amelyekre ugyanezt a textúrát projektáltam rá. Utána kezdett bennem kialakulni az a gondolat, hogy a lebegés és a zuhanás által egy expóból több villantással egymásra rakódó rétegeket is tudok generálni, és így elrugaszkodtam a klasszikus esés lemodellezésétől, és folyamatokat szerettem volna ábrázolni.

Hogy készültek a képek?

Az Elvirágzott Édenhez egy harmadik emeleti fotóstúdióban felépítettünk egy erdőt, több méteres faágakat állítottunk fel, és ezt bevilágítottuk, majd egy trambulin használatával modelleztük az esést. Az Álomvilág esetében pedig hosszú exponáció mellett többször villantottam rá, miközben a modell a sötétben mozgott, így egyfajta rendezett rendezetlenség jött létre a mozdulatokból és testtartásokból.

Mit kell tudni a Random Galériáról?

A Random Galéria egy fotóművészeti közösség által létrehozott projekt, jelenleg 19 művész alkotja, akik a fotográfia legszélsőségesebb területein alkotnak, a kísérleti fotográfiától kezdve a dokumentarizmusig teljesen változatos témákban. Ez egy nagyon nyitott, befogadó közösség, a galériában a kiállítások mellett workshopokat, előadásokat is tartunk.

A kiállítás április 19-ig látható A Random Galériában (Budapest, Bercsényi utca 7.) a következő napokon:

Kedd: 15:00 - 18:00
Csütörtök: 15:00 - 18:00
Péntek: 15:00 - 18:00

Hozzászólások