Keresés
-18O
Budapest
2021.01.25., hétfő (Pál)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • Világhírű szólisták a Pannon Filharmonikusok új évadában

Világhírű szólisták a Pannon Filharmonikusok új évadában

Helstáb Laura- 2016.03.04. 16:30
536
Öt izgalmas zenei előadással jön Budapestre a Pannon Filharmonikusok Zenekar a 2016/2017. évadban.

A péntek reggeli rendhagyó sajtótájékoztató Mozart két, csellóra átírt darabjával vezette be a Pannon Filharmonikusok új évadát, melyet a zenekar karmestere, Bogányi Tibor, és csellistája, Herczeg Nóra játszott el a közönségnek.

A Müpában állandó bérletsorozattal koncertező zenekar idén olyan világhírű művészeket hív meg a műsorába, akik mögött már jelentős életmű áll – fogalmazott Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója, akit a héten negyedszer is megválasztottak posztjának betöltésére. Ezt jelenti a 2016/2017. évad szlogenje, hogy „győztesekkel játszunk”. Az igazgató kiemelte, büszke arra, hogy a zenekar Európa zenei életét meghatározó művészeknek tud a partnere lenni.

A meghívott szólisták között lesz Fenyő László, aki Vivaldi g-moll versenyművével csellópárbajra hívja Bogányi Tibort – ezt vetítette előre a sajtótájékoztatón eljátszott minikoncert is. Bogányi Gergely, Kossuth-díjas és Liszt-díjas zongorista is fellép idén a Pannon Filharmonikusokkal. Visszatérő vendégként ismét Magyarországra látogat Andrej Gavrilov, világhírű zongoraművész, valamint ott lesz a Müpa színpadán Akiko Suwanai, aki minden idők legfiatalabb hegedűművészeként megnyerte a Nemzetközi Csajkovszkij-versenyt. Az évadban Marie-Elizabeth világsikerű gordonkajátékából is ízelítőt kap a budapesti közönség.

A zenekar nagy hangsúlyt fektet a következő évben is a koprodukciókra, különösen a déli szomszédos országokkal való kapcsolatát szeretné erősíteni. Új elemként a Kodály Központban évi két operát is színre visznek majd, ebből az egyik kortárs lesz – árulta el Bogányi Tibor. Az együttest több vendégkarmester is vezényli majd: újra találkozhatunk Olari Elts észt dirigenssel, és idén játszik együtt a zenekar Gérard Korstennel, aki két koncerten működik majd közre.

A Pannon Filharmonikusok Zenekar holnap este egy különleges produkcióval, Bruckner VIII. (c-moll) szimfóniájával lép fel a Művészetek Palotájában, melybe trombitásként Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója is bekapcsolódik.

A 2016/2017. évadban öt koncertet ad majd a zenekar a Müpában a fent említett művészekkel közreműködve, a bérletek az előadásokra március 1-jétől kaphatóak.

Hozzászólások