Keresés
-18O
Budapest
2021.01.27., szerda (Angelika)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • Vezetett sétán ismerhetjük meg a Fiume úti sírkert különleges emlékhelyeit a hétvégén

Vezetett sétán ismerhetjük meg a Fiume úti sírkert különleges emlékhelyeit a hétvégén

MTI- 2016.09.15. 10:51
561
A magyar történelem, kultúra és építészet jelentős alakjait és alkotásait ismerhetik meg azok, akik a Kulturális örökség napjai sorozat eseményei közül a Fiumei úti sírkert programjait választják a hétvégén.

A Mauzóleumok a Fiumei úti sírkertben című vezetett sétán közelebbről megismerkedhetnek a látogatók a Batthyány-, Deák-, Kossuth-, Ganz-, és a Munkásmozgalmi mauzóleumok történetével, a 19. századi Kerepesi temető - a reformkor és a szabadságharc emlékezete című séta résztvevői pedig a korszak egyes kiemelkedő alakjainak sírjairól és azok történetéről tudhatnak meg többet.

A Kommunista halottkultusz című túrán az 1950-es évekhez kapcsolódó sírkerti helyszíneket járhatják végig a látogatók, akik azt is megtudhatják, hogy kik kerülhettek a kommunista hőskultusz különböző tereibe és szimbolikus épületébe, a Munkásmozgalmi mauzóleumba.

A Művészek a sírkertben elnevezésű túrán Munkácsy Mihály, Csontváry Kosztka Tivadar, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Babits Mihály és Szabó Lőrinc sírhelyéről mesélnek majd a művészparcellában kalauzoló vezetők, a Halálábrázolás a síremlékművészetben című programon pedig a 19. század közepének síremlékeit elemzik a szakemberek.

Jókai Mór síremléke a Fiume úti sírkertben
Forrás:Wikimedia

A nagyjából 90 perces vezetett séták mellett mindkét nap nyitva lesz a sírkert összes mauzóleuma és a Kegyeleti Múzeum is folyamatosan látogatható lesz.

A Fiume úti sírkert

A nemzet nagyjai számára létrehozott sírkert gondolatát még Széchenyi István vetette fel. A Fiumei úti sírkert a 19. század közepén Pest köztemetőjeként nyílt meg, majd a század végére Magyarország egyik legrangosabb kegyeleti helyévé vált. Batthyány Lajos, Deák Ferenc és Kossuth Lajos mauzóleuma mellett a magyar történelem és kultúra kiemelkedő alakjainak síremlékei is itt találhatók, amelyek jelentős része önmagában is fontos művészeti emlék, a sírkert egyik épületében pedig az ország egyetlen temetkezéstörténeti múzeuma működik.

Hozzászólások