Keresés
-18O
Budapest
2021.01.23., szombat (Zelma, Rajmund)

Új kiállítás nyílik a pénteken Ludwigban

Offmedia- 2016.01.26. 15:50
358
Záborszky Gábor képeit mutatja be a retrospektív tárlat.

Zároszky Gábor
Forrás:Zoltán Miklóska, Secret Areas

A Fúgák. Guida – Riposta – Repercussio. 1976-2015 című időszaki kiállítás január 29. és február 28. között lesz megtekinthető a Ludwig Múzeumban. A hármas elnevezés Záborszky munkamódjára és egész szemléletére utal, melyről így nyilatkozott a kiállítás képeit összeválogató Fitz Péter, művészettörténész.

„Záborszky Gábor pályafutása rendkívül egyenletes és kiegyensúlyozott. Következetes könnyedséggel épül egymásra kép, objekt, installáció, grafika, szobor, anyag és forma. Ez a következetesség a legkevésbé jelent egyhangúságot, a témák és formák folyamatosan, logikusan és invenciózusan változnak, egymásra épülnek, az előrelépést visszafordulások követik. Egy-egy motívum felmerülését egy későbbi művön a kibontás követi, majd újra és újra előkerül, felgazdagodik, avagy letisztulva tovább él. Nincsenek nagy kilendülések, kevéssé érintik festői felfogását a negyven év külső történései – a világban és művészetben –, mert a művészetről való felfogása, ideája rendíthetetlen és következetes. Önmagából építkezik, meditatív művészetére, világfelfogására és értelmezésére a külvilág alig van befolyással. Festői építkezése valójában zenei, a fúga struktúrájával írható le munkássága: van Guida (főtéma), Riposta (felelet), és Repercussio (kidolgozás). Keskeny ösvényt használ, az esztétizálás és a képi brutalitás határán jár folyamatosan. Durva természeti anyagai és csillogó szépségű faktúrái kimért, különös egyensúlyt képesek teremteni. Ez Záborszky művészetének lényege.” - írta a Ludwig Múzeum közleményében.

A kiállítást csütörtökön 18 órakor Földényi F. László esztéta nyitja meg, szombaton 16 órától pedig Zoób Kati divattervező tart tárlatvezetést a múzeumban. A programon a kiállításra érvényes belépőjeggyel lehet részt venni, de előzetes regisztráció szükséges.

Hozzászólások