Keresés
-18O
Budapest
2021.01.23., szombat (Zelma, Rajmund)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • Tinifantáziák a maxon, ezeken a félelmetesen furcsa Instákon

Tinifantáziák a maxon, ezeken a félelmetesen furcsa Instákon

Szaghmeiszter Máté- 2016.04.11. 18:39
724
"Egyáltalán nemtom mire jó a szerelem..de azért én vagyok a csajok ásza. Egy osztályba járok a csitri Bogival....na jó......nem merem bevallani.....de asszem....bejön... Csak azért cikizem mert a haverok ottvannak... Az a kis rohadt Emma is belém van zúgva de leszarom."

A világ legismertebb oldalain az ember általában biztonságban érzi magát az értelmezhetetlentől. A Facebook, Youtube és Instagram annyira nagy oldalak, hogy igazán le kell jutni a gödörig, hogy valami igazán furcsát találjunk a sok selfie, nyaralási kontent és kajafotó tengerében. De, ha az ember elég mélyre ás, akkor rábukkanhat olyan gyöngyszemekre, mint amiket most fogunk bemutatni.

Az alábbi irtózatosan furcsa insta oldalak nagy valószínűséggel ugyanahhoz az emberhez tartozik, kinek kilétéről természetesen semmit se tudunk. Lehet egy 12 éves tinilány is, aki naplóvezetés vagy blogolás helyett így adja ki magából a művészetet, de lehet egy 40 éves borostás férfi is, aki viszont erre izgul. Nem tudjuk, csak azt, hogy a hideg kiráz. A közös pont ezekben a profilkokban, hogy mind elképzelt karakterekkel és szcenáriókkal játszik. Az egy_grimm_lany_eletedorka.elete és acacia.naploja tipikus tinilányokról szóló kitalált történetek, amik egyértelműen Myspace korszakból való pixeles képek melletti leírásban mesélik el egy lány kalandjait. Egy példa a sok közül:

Ezekben a sztorikban a sulis cikizés, a családi drámák és a tiniszerelmek furcsa világa egyszerre jelen van, epizódikus formában, igaz szinte nulla folytonossággal. A posztokban nem csak sztorik, hanem karakterleírások is vannak, egyfajta vizuális novellák az accountok. Egy szinttel specifikusabbak azegy.gimis.leszbikus.lany.elete, az egy.emos.csaj.elete és a bogiatlagosnapjai nevű profilok. Az utóbbi egy kitalált szerelmi történetet mesél el Dávid és Bogi között, a másik kettő pedig sajátos sorsokat.

Ezt a fajta digitális szerepjátékot természetesen nem itthon találták ki, Amerikában is léteznek ilyen profilok, de amíg nálunk úgy tűnik inkább pubertáskori lányok űzik, addig a tengerentúlon felütötte a fejét egy sokkal félelmetesebb kör is: a szülői szerepjáték. A lényege, hogy kisbabák képeit töltik le az illetők, majd ebből csinálnak egy kamu szülői oldalt, ahol megosztják a kisbabájuk minden egyes mozzanatát. Ártalmatlannak ártalmatlan, de képzeljük el, hogy internetezés közben belefutunk egy Instagram profilba, ahol a saját gyerekünkről látunk képeket és kitalált történeteket. Az ezekre érkező felháborodások után az Instagram közleményben hangsúlyozta, hogy az ilyen tevékenység nem összeegyeztethető a szabályzatukkal.

Hozzászólások