Keresés
-18O
Budapest
2021.01.24., vasárnap (Timót)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • Tényleg az internetre kell vinni egy gyermekelhelyezési ügyet?

Tényleg az internetre kell vinni egy gyermekelhelyezési ügyet?

Szaghmeiszter Máté- 2016.04.18. 16:50
453
Mennyi értelme van felpakolni egy ennyire kényes ügyet a Youtubera?

A Pesten Hallottam csoportban a sok vicces sztori és fáradt mém mellett néha feltűnnek megosztó vagy egyenesen érthetetlen posztok is. Ezek általában elég hamar törlésre kerülnek, hisz a csoport Budapest poénos vagy keserédes történeteiért lett létrehozva, nem pedig személyes drámák és random agymenésekért. Az előbbi kategóriába tartozik az a 10 perces videó, mely kérdéseket vet fel modern létünk problémakezeléseire.

A videó főszereplői egy üvöltöző 7 éves kisfiú, az őt elvivő ideges anyuka, egy szintén ideges nevelőapuka és a 10 perces szenvedést kamerázó apuka. Az egész teljesen kontextus nélküli, a történetet csak a leírásból lehet összerakni. Az elvált (vagy válófélben lévő) szülők gyermekelhelyezési perének egyik drámáját látjuk, ahogy az anyuka láthatásra viszi a kölköt és ezt a kissrác nem igazán akarja. Az apuka szerint bár Gyermekjóléti Szakszolgálati vélemények, Gyámhivatalok javaslatai, rendőri jelentések és jegyzőkönyvek, illetőleg az 5db Igazságügyi Szakpszichológusi szakvélemény is mellettük szólnak, a bíróság (nem jogerősen) mégis az anyának ítélte a gyereket. A kérdés nem az, hogy mi az igazság, hanem, hogy mi visz valakit arra, hogy egy ennyire belsőséges témát idegenekkel osszon meg?

Egy általunk megkérdezett jogász szerint, bár a bírónak joga van akár ezt a videót is bizonyítékként kezelni, de nagy valószínűséggel nem fogja. Elvégre mit bizonyít egy kiragadott 10 perc valaki életéből, ahol a gyerek azt üvöltözi, hogy apa? A kommentek persze egytől-egyig az apa mellett állnak, hisz az emberek alapvetően az igazságot keresik és ebből a felállásból egyszerűnek tűnik azt mondani: "Jaj adják már az apának, hisz a gyerek ezt akarja". De szerencsére a bíróságok nem Youtube kommentekből szűrik le az igazságot.

A rövid válasz címben szereplő kérdésre tehát az, hogy: nem érdemes. Pláne, hogy változtak a szabályok két éve. A Feminfo tavalyi cikke szerint az új Ptk. szerint: A bíróság nem ítéli a gyereket sem az anyának, sem az apának. Megszűnt a gyermekelhelyezés fogalma. Alapértelmezett esetben mindkét szülő egyenlő jogokkal rendelkezik a gyerek kapcsán a válás után is.

Hozzászólások