Keresés
-18O
Budapest
2021.01.19., kedd (Sára, Márió)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • Tarr Béla ma életműdíjat vesz át, vasárnap már Portugáliában tart mesterkurzust

Tarr Béla ma életműdíjat vesz át, vasárnap már Portugáliában tart mesterkurzust

MTI- 2016.06.23. 16:29
349
Tarr Béla rendező a filmművészet gazdagításában betöltött kiemelkedő szerepéért a trencsénteplici nemzetközi filmfesztivál Arany Kamera életműdíját veszi át csütörtökön Szlovákiában.

Tarr Béla vasárnap "A rendező, mint filozófus" címmel tart mesterkurzust a portugáliai Espinho nemzetközi ifjúsági filmfesztivál Training Ground elnevezésű fórumán - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap.

A pályakezdő fiataloknak szóló rendezvény előadói között van Tarr Béla mellett Gemma Jackson, a Trónok harca-sorozat látványtervezője; Mark Sanger, a Gravitáció Oscar-díjas vágója; Gareth Wiley, Woody Allen több filmjének producere, valamint Joe Walker, a 12 év rabszolgaság és a Sicario - A bérgyilkos vágója.

Hétfőtől a portugál filmarchívum, a Cinemateca Portuguesa szentel vetítéssorozatot Tarr Béla munkásságának Lisszabonban. Az egy héten át tartó retrospektív címe Találkozás Tarr Bélával (Encontro com Bela Tarr).

Tarr Béla alkotásai közül látható lesz az 1982-ben forgatott Panelkapcsolat és a Macbeth (1982), a világhírt meghozó Kárhozat 1987-ből, a cannes-i filmfesztiválon is bemutatott A londoni férfi (2007) című nagyszabású európai koprodukció, valamint Tarr Béla filmválogatása, köztük Jancsó Miklós Szegénylegények (1965), Ivan Passer Intim megvilágításban (1965), Rainer W. Fassbinder A vendégmunkás (1969) és Alfred Hitchcock Téboly (1972) című világhírű alkotásai.

Hozzászólások