Keresés
-18O
Budapest
2021.01.17., vasárnap (Antal, Antónia)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • Szürreálisan szexuális: Wahorn kiállítás nyílik Budapesten

Szürreálisan szexuális: Wahorn kiállítás nyílik Budapesten

Helstáb Laura- 2016.02.02. 17:00
469
Kedden nagyszabású retrospektív kiállítás nyílik Wahorn András műveiből.

A Wahorn Forever című kiállítás két helyszínen, a B55 Galériában és a MissionArt Galériában mutatja be a művész munkásságát az 1960-as évektől 2015-ig. Csaknem 250 munkát vonultat fel a tárlat, a MissionArt Galériában főként kis- és nagyméretű papírmunkák, a B55 Galériában szobrok, festmények láthatók február 27-ig.

Forrás:Librarius

Wahorn András a magyar kortárs képzőművészet emblematikus alakja, a képzőművészeti underground egyik elindítója volt. Neoavantgárd festményei szürreálisak és szexualitással fűtöttek. A MissionArt Galéria tárlata az 1960-as évek kezdeti szürreális ceruzarajzaitól, a Bizottság-korszakon, majd az Amerikában töltött éveken túl a mezőszemerei letelepedéséig vezet végig az alkotó művészetén. Wahorn a kezdetekben szinte egyáltalán nem készített festményeket, színes szürreális kollázsokat és rajzokat alkotott tussal, csőtollal és ceruzával, ezek itt láthatóak.

Forrás:Librarius

Később mozdult el művészete a dekoratív művek irányába, munkáinak meghatározó eleme a szexualitáshoz való viszonya. Alkotásain a férfi és a nő kapcsolatát jeleníti meg nemi szervekkel, nagyméretű falloszokkal, melyek szimbolikusan jelennek meg a műveken. Az utóbbi évtizedekben született munkák kiszínesedtek, lágyabbak lettek és az absztrakt irányába mozdultak el, amely korábban nem volt jellemző művészetére, hiszen főként figurákat, embereket, állatokat ábrázolt nem valóságos terekben.

A kiállítás legkorábbi alkotása az 1976-os cím nélküli kép, míg a legutóbbi nagyméretű festményei már partnerével, Töttös Kata festőművésszel közösen készültek, mint például A Tapasztalt Ecsetek a "Kati gumipálcán" című dalt játsszák című kép. A tárlat Wahorn művészetének szinte minden évéből bemutat egy-egy munkát és egy mintegy kétszáz oldalas katalógus is készült hozzá Nagy Dániel grafikus közreműködésével.

MTI nyomán

Hozzászólások