Keresés
-18O
Budapest
2021.01.22., péntek (Vince, Artúr)

Színes falak lepik el Budapestet

Offmedia/MTI- 2016.09.21. 12:22
732

A Színes Város Budapest Fesztiválnak köszönhetően - melynek idei témája a város és a víz kapcsolata, valamint az olimpia - Budapest tűzfalain színes művészeti alkotások pompáznak majd.

Forrás:Farkas András

Budapest egyik legszínesebb fesztiválját szerdán egy frissen festett tűzfal átadásával nyitották meg. A projekt  - mely mára a fővárosi kulturális élet szerves részévé vált - a Színes Város Csoport, a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. (BVA), valamint a Budapest2024 összefogásával valósul meg. A kezdeményezés - mely még 2014-ben indult - célja, hogy a magyar és külföldi alkotók színesítsék Budapest belvárosának tűzfalait, és egyéb kültéri felületeit. Szerdán, azaz ma végre hivatalosan kezdetét veszi az idei falak leleplezése. Készül alkotás a Lenhossék utcában, sőt a Kopaszi-gátnál is - derül ki az esemény idővonaláról.

Az esemény megnyitóján Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes kiemelte, hogy

a falfestéseket egy komplex felújító munka, hőszigetelés is megelőzte, így a városkép fejlesztése mellett a fesztivál nagyban hozzájárul Budapest épített örökségének megőrzéséhez is.

A főpolgármester-helyettes elmondta, hogy idén szerettek volna egy újdonsággal is kedveskedni a közönségnek, így idén a Sas utca és az Arany János utca kereszteződésében elkészült, a fesztivált megnyitó falat bárki életre keltheti egy okoskészülék segítségével. A magyar fejlesztésű kiterjesztett valóság (Augmented Reality - AR) applikáció a LARA csapatának jóvoltából valósult meg. Teslér Judit, az applikáció értékesítési igazgatója elmondta, hogy ennek az új technológiának a felhasználásával egy új kommunikációs csatorna nyílik meg az emberek előtt, ebben az esetben például a képeken túl a falfestésekhez kapcsolódó üzenetek is megjelenhetnek. A szervezők péntek este a 325 négyzetméteres falfelületre tervezett teljes animációt a helyszínen egy vetítő segítségével is bemutatják.

Nádudvari Noémi, a fesztivál művészeti kurátora hangsúlyozta, hogy idén a korábbi évekhez képest még több művészt sikerült megszólítaniuk, így most a magyar alkotókon kívül lengyel, spanyol, orosz, francia és brit festők is dolgoztak vagy dolgoznak jelenleg is egy-egy tűzfalon. A kurátor arról is beszélt, hogy a hagyományokhoz híven idén is számos program kíséri majd a falfestő rendezvényt, egyebek mellett koncerteket, workshopokat, kiállításokat és előadásokat is tartanak városszerte.

Hozzászólások