Keresés
-18O
Budapest
2021.01.23., szombat (Zelma, Rajmund)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • Szabadtéri kiállítás idézi fel, mi történt '56-ban a Múzeum körúton

Szabadtéri kiállítás idézi fel, mi történt '56-ban a Múzeum körúton

MTI- 2016.10.21. 14:05
1028
Szabadtéri fotókiállítással tiszteleg az 1956-os forradalom emléke előtt a Magyar Nemzeti Múzeum. A múzeumkert Múzeum körúti és Bródy Sándor utcai oldalán látható 12 tabló a környék forradalmi harcait, eseményeit idézi fel.

Forrás:MTI/Koszticsák Szilárd

Varga Benedek főigazgató a tárlat pénteki megnyitóján hangsúlyozta, hogy minden történelmi esemény csak addig marad meg az emlékezetben, amíg az emberek szívében él, az életük részét képezi az állami ünnepségek pompájától függetlenül.

A múzeum történeti fényképtárának mintegy 4700 - döntő többségükben amatőr fotósok, de számos magyar és külföldi fotóriporter fényképét is tartalmazó - 1956-os felvétele közül válogató szabadtéri kiállítás nem csupán a harcokat, a pusztítást örökíti meg, hanem az emberek önfeledt mosolyát, boldogságát is, amely átszőtte a forradalom eseményeit - fűzte hozzá Varga Benedek. A felvételek a Múzeumkert kerítésének megfelelő pontjain emlékeztetik a járókelőket az 56-os történésekre, összehasonlítási lehetőséget kínálva a mai utcaképpel.

Forrás:MTI/Koszticsák Szilárd

A Nemzeti Múzeum közvetlen környezete már október 23-án este fegyveres harcok színterévé vált. A Magyar Rádió előtt kitörő tűzpárbajban a múzeum épületét több belövés érte, és a Pollack Mihály tér felőli oldalon a második emeleten keletkezett tűzben felbecsülhetetlen károk keletkeztek.

A napokig tartó tűzben szinte teljes egészében megsemmisült a Természettudományi Múzeum gyűjteményének jelentős része, közte az ásvány-, kőzet- és meteoritgyűjtemény kétharmada, az állattár Afrika-kiállítása és a szakkönyvtár nagyobb része is - derül ki a november 13-ig látható Múzeum körút '56 című fotókiállítás sajtóanyagából.

A fotókiállítást az 1956-os forradalom 60. évfordulójára létrejött Emlékbizottság támogatja.

Hozzászólások