Keresés
-18O
Budapest
2021.01.17., vasárnap (Antal, Antónia)

Steve McCurry és leghíresebb képei Budapesten

Helstáb Laura- 2016.02.14. 16:43
716
Kiállítás nyílik a legendás portréfotós képeiből a Műcsarnokban.

Afgán lány
Forrás:Steve McCurry

Steve McCurry képeit talán mindenki ismeri, még ha nem is tudta eddig, hogy ki a fotós volt a kamera másik oldalán. A kortárs fotóművészet ikonikus alakja tíz nap múlva Budapestre látogat, és egy pódiumbeszélgetéssel spékeli meg kiállítását február 25-én a Műcsarnokban.

A Philadelphiából származó fotós többéves szabadúszó tevékenység után egy hátizsáknyi ruhával és filmtekerccsel keresztül-kasul beutazta Indiát, miközben fényképezőgépével fedezte fel az országot. Talán leghíresebb képét, a fent is látható afgán lányt akkor készítette, amikor több hónapos utazás után a pakisztáni határnál egy afgán menekültekből álló csoporttal találkozott. Képein központi szerepet kap az ember, az eltűnő kultúrák, háborús konfliktusok emberi oldalának ábrázolása.

Munkásságáért elnyert a fotóművészet legrangosabb díját, a Robert Capa-aranyérmet, valamint Nemzetközi Sajtófotó Díjat kapott, a World Press Photo versenyen pedig egyedülálló módon négy fődíjat is nyert. A francia kultuszminiszter a Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének lovagi fokozatát adományozta számára, nemrég pedig a londoni Royal Photographic Society ítélte neki a Centenáriumi Életműdíjat.

A Steve McCurry kiállítás február 25-től április 03-ig lesz látható a Műcsarnokban, a pódiumbeszélgetés a művésszel pedig 25-én 17 órakor.

Forrás: Műcsarnok

Hozzászólások