Keresés
-18O
Budapest
2021.01.24., vasárnap (Timót)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • Sörkutatás, bonctermi látogatás és drónrepítés is lesz ma a Kutatók éjszakáján

Sörkutatás, bonctermi látogatás és drónrepítés is lesz ma a Kutatók éjszakáján

Offmedia/MTI- 2016.09.30. 09:57
608
Ma egy estére mindenki kutatóvá válhat: a tudomány izgalmas területeibe engednek betekintést több fővárosi helyszínen a Kutatók éjszakáján.

Szent István Egyetem

Az egyetem budai campusán mintegy ötven programmal várja a látogatókat: pénteken kiderül, hogyan használják a drónokat a tájépítészek, milyen a gyümölccsel üzemeltetett óra, és mi köze a gumicukornak a DNS-hez, de robbanó műtrágyás kísérletekkel és sörkutatással is készülnek a Kutatók éjszakájára.

Lesz előadás, amelyen kiderül, hogy az élelmiszermérnökök mit kutatnak a sörön, de olyan kifejezésekkel is megismerkedhetnek a résztvevők, mint a máslás, a fényíz és a beélesztőzés. Azt is megmutatják az egyetem oktatóinak segítségével, hogyan lehet a tengervizet "sótalanítani", vagy éppen a vérből kivonni a méreganyagot.

A tájépítészek bemutatják, hogyan használják a drónt a munkájukban, és hogyan lehet velük iránytűvel utat keresni több ezer növény között az egyetem díszkertjében. A kertészettudományi karon gumicukrok segítségével modellezik, hogyan kódol információkat a DNS, de lesznek kísérletek robbanó műtrágyával, és az is kiderül, hogyan néz ki egy gyümölccsel üzemeltett óra.

Az egészséges étkezés iránt érdeklődők számára lesz vonalkódfejtés, tisztázzák a tényeket és tévhiteket az egészséges táplálkozással kapcsolatban, bemutatják, mit jelent a hidegen főzés perui módra, és összevetik a nagymamák szokásait a 21. század kínálta konyhai trükkökkel. Kiderül, mit jelent a sok E-szám az élelmiszercímkéken, a Mitől döglik a légy? című előadáson pedig arról lesz szó, hogy kell-e félni a rovarirtó szerektől.

A laboratóriumi kísérletek és előadások mellett szabadtéri programokkal is készülnek a 7,5 hektáros Budai Arborétumban, ahol sétával és interaktív játékokkal várják a közönséget.

Iparművészeti Múzeum

Óránként kezdődő előadásokkal és tárlatvezetésekkel készül Üllői úti főépületének üvegcsarnokában és könyvtárában az Iparművészeti Múzeum, de a programokhoz kapcsolódva a Színekre hangolva és a Bringológia című kiállítás is megtekinthető lesz.

Lánc-szemek címmel 12-16 éves fiataloknak szerveznek múzeumpedagógiai foglalkozást, amelynek során a méltányos kereskedelemről, az upcycling és a szociális dizájn különbségeiről, és általában a dizájn fogalmáról lesz szó a Bringológia kiállításban.

Színerősség címmel szakmai tárlatvezetést tartanak a Színekre hangolva című kiállításon, ahol a látogatók látványos, különleges kerámia- és üvegtárgyakkal ismerkedhetnek meg. A tárlatvezetésen fluoreszkáló uránüvegek, kelet-ázsiai eredetű és színjátszó eosinmázakkal borított tárgyakat mutatnak be. A vezetést Novák Piroska muzeológus tartja.

Semmelweis Egyetem

A korábbi évek legnépszerűbb rendezvényei, a bonctermi látogatás vagy a sebészeti gyakorlat mellett újdonságokkal is készül a Semmelweis Egyetem a Kutatók éjszakáján: a látogatók betekintést nyerhetnek a nanovilág rejtelmeibe, megtudhatják, milyen szerepe van az optogenetikának az agykutatásban, és hogy milyen lézereket és implantátumokat alkalmaznak a szemészetben. 

A Kutatók éjszakáján megnyílnak olyan laborok is, amelyekbe az év többi napján nem engednek be látogatókat. Az érdeklődők láthatják az élő test virtuális felszeletelését, részt vehetnek különféle szimulációs gyakorlatokon, és megismerhetik a mikroszkópos technika újdonságait is.

Lesznek kémiai kísérletek, zenés kémiai-biokémiai kurzusok, fény derül arra, hogyan születik a szövettani diagnózis, és bevezetik az érdeklődőket az ikerkutatások rejtelmeibe. A látogatók megismerhetik a drogprevencióban alkalmazott legújabb innovációkat is, különös tekintettel az okostelefonos alkalmazásokra és az interaktív honlapokra.

A minden évben nagy népszerűségnek örvendő robotsebészeti bemutatóra, valamint a bonctermi látogatásra már be is teltek a helyek. Szintén kedvelt eseménynek számít a szemészetben alkalmazott lézerekről és implantátumokról szóló előadás, amelyre még várják a jelentkezéseket.

Szó lesz arról is, hogy milyen kihívásokat rejt a várandósgondozás, hogyan lehet kockázatmentesen szűrni a magzati kromoszóma-rendellenességeket, valamint hogy miként alkalmazzák a navigációs rendszereket a fül-orr-gégészetben, de a különböző multimodalitású és multidimenziós orvosi képalkotó eljárásokkal is megismerkedhetnek azok, akik felkeresik a Semmelweis Egyetemet.

Még több programot találsz a Kutatók éjszakája honlapján!

Hozzászólások