Keresés
-18O
Budapest
2021.01.19., kedd (Sára, Márió)

Pénteken kezdődik a Zenélő Budapest programsorozat

MTI- 2016.05.26. 14:20
302
Péntektől több mint ötszáz ingyenes, szabadtéri minikoncert várja a közönséget tíz fővárosi helyszínen a Zenélő Budapest programsorozat részeként.

Forrás:Facebook/Zenélő Budapest

A koncerteknek a Várkert Bazár gloriettje és neoreneszánsz udvara, a Magyarság Háza, a Szent István Bazilika lépcsője, a Vajdahunyadvár udvara, a margitszigeti Zenélő kút, idén új helyszínként a Műcsarnok lépcsője, a Deák, a Vörösmarty és a Vigadó tér ad otthont.

A kamarazenei műsorokon 80 zeneművész adja elő mások mellett Bach, Mozart, Csajkovszkij, Haydn, Chopin, Paganini, Bizet és Verdi műveit.

Az utóbbi években lépten-nyomon találkozhatunk olyan kreatív és izgalmas kezdeményezésekkel, amelyek építenek a városra, a kulturális hagyományainkra, a természeti környezetre, kiaknázva az ezekben rejlő lehetőségeket - hangsúlyozta a rendezvény sajtótájékoztatóján Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes csütörtökön Budapesten.

Emlékeztetett, hogy második alkalommal rendezik meg a Zenélő Budapestet, amelynek részeként idén három hónapon át, augusztus 14-ig a főváros legszebb történelmi helyszínein mintegy félezer ingyenes, szabadtéri kamarazenei műsor várja az érdeklődőket. A programok közül felhívta a figyelmet többek között a Vajdahunyad várában hallható erdélyi népzenére, a Műcsarnok előtt dzsessz hangszerelésben megszólaló klasszikusokra, a Várkert Bazárban muzsikáló rézfúvósokra, valamint a Szent István Bazilikánál felcsendülő harangjátékra és fuvolaszóra.

Forrás:Facebook/Zenélő Budapest

Bán Teodóra, a programot szervező Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője elmondta: a Budapesten élők és az ideérkezők példaértékű, magas színvonalú kulturális életet tudnak élni, köszönhetően örökségünknek és a mai művészeknek.

Götz Béla művészeti vezető, Jászai Mari-díjas díszlettervező elmondta: a rendezvénysorozat idei nagy kísérlete a vándorló koncertsorozat létrehozása volt. "Egy riksán, előörsként két kürtös érkezik a helyszínre, duettjük után csengettyűzve közeledik feléjük egy riksa két fuvolással, játékos vetélkedésük közös muzsikálásban fejeződik be. Így mennek végig a belváros szívében, a Deák térre, a Vörösmarty térre és a Vigadó térre, a minikoncertek helyszíneire."

Götz Nándor zenei vezető, klarinétművész arról szólt, hogy ezek a koncertek kamarazenei műsorok, minden helyszínen három-négy muzsikus játszik. A Vajdahunyadvár udvarán erdélyi népzene hallható délelőttönként, péntektől vasárnapig. A Magyarság Házánál fafúvósok és egy operaénekes lép fel vasárnaptól keddig délutánonként, a Várkert Bazár neoreneszánsz udvarán szaxofonegyüttes múltidéző dallamai szólalnak meg vasárnap délutánonként, míg a gloriettnél huszárruhás rézfúvósok muzsikálnak péntektől vasárnapig délutánonként - részletezte a programokat.

Forrás:Facebook/Zenélő Budapest

A Bazilikánál a harangjáték mellett fuvolaművész játszik vasárnaptól keddig délutánonként, a korábban említett tereken kürtök és fuvolák vetélkedése hallható minden hétfőn és pénteken. A Műcsarnoknál klasszikusok, így mások mellett Muszorgszkij és Ravel művei dzsessz hangszerelésben szólalnak meg, a Margitszigeten a női vonósnégyes és egy klarinétművész játszik péntektől vasárnapig délutánonként.

Hozzászólások