Keresés
-18O
Budapest
2020.11.30., hétfő (András, Andor)

Öt remek őszi program a megújult Bartókon

Offmedia- 2016.10.12. 09:24
515
Még csak pár hete ért véget az ELEVEN Ősz, a Bartók Béla Boulevard háromnapos fesztiválja, máris további kulturális programokkal folytatódik az ősz Budapest Kulturális Főutcáján.
Egészen rendhagyó módon ünnepelik majd Bartókot a Bartókon, de az ’56-os forradalomnak is egy különleges kiállítás állít emléket a főutca. Mindezek mellett pedig egyedi tematikus sétákra is érdemes lesz leszállni a villamosról.

Mutatunk 5 tényleg klassz programot, amit nem érdemes kihagyni Budapest Kulturális
Főutcáján.

1) Minden út egy galériába vezet | október 14. - Festészet napja
helyszín: Tinta Art Café, Bor és Kézműves Galéria, MOHA Kultúrtér, Három Hét Galéria, La
Nube Café Galéria, Arnoldo Galéria, Tranzit Art Café
Szinte mindenki sétált már a Bartókon, de sétált-e már valaki galériáról galériára? Ezen a napon mindegyikben egyedi fogadtatásban részesülhetünk. A vizuális élmények mellett egy
művészettörténész és egy művészetfilozófus avat be bennünket a helyszíneken az adott látnivalók rejtelmeibe. A festészet napi programokkal más helyszíneken is találkozhatunk, amikért érdemes felkeresni a festeszetnapja.hu oldalt.

2) A legszebb emlékek dobozva zárva | október 21. – Dobozmese kiállítás és zsűrizés
helyszín: KAS Galéria
Ez még az ELEVEN Ősz fesztivál egyik kedvelt kiállítása volt, október 21-én ennek zsűrizésére kerül sor. A különös tárlat alapkoncepciója az volt, hogy a gyerekeknek kedvenc meséjüket vagy egy kitalált történetet kellett megvalósítaniuk cipős dobozokból és régi játékokból. A pici remekműveket a Bartók Béla úti galériákban lehetett megtekinteni, most kiderül, melyik lett a legkedvencebb alkotás.

3) Az egyik legmenőbb nemzeti ünnepi program | október 22. - november 4. - 56’ utcakiállítás és megemlékezés
helyszín: a Bartók Béla út üzletei, kapui, nyilvános felületei
Nemzeti ünnepeink a megemlékezések mellett egyre több kulturális és közösségi élményt is
nyújtanak. Így lesz ez az ’56-os forradalom 60. évfordulójával is. Ennek apropóján olyan tárgyakat, naplójegyzetekről készült fotókat, visszaemlékezéseket nézhetünk majd meg, amik barátaink vagy épp családunk történetén keresztül mesélik el, mi történt a Móricz Zsigmond tér, a Műegyetem rakpart és a Bartók Béla út környékén 1956. október 23. és november 4. között. Az emlékekből összeálló tablók a Bartók Béla Boulevard üzleteinek kirakataiban, a házak kapuin, az utca nyilvános felületein lesznek láthatók egy közös kiállításon. Így közelebb kerülhetünk a 60 évvel ezelőtt megtörtént eseményekhez. A rendhagyó utcai tárlatot közös megemlékezéssel november 4- én este 18-kor a Gárdonyi téren egy nyilvános gyertyagyújtás zárja. Az ’56-os események és az évfordulóval összefüggésben filmvetítések is lesznek az október 24-i héttől a Godot Filmklubban és a Tranzit Art Caféban.

4) Egy jó szobor egy jó vacsorát ér | november 11. – Márton-napi szobrászkodás
helyszín: Danubius Hotel Gellért
A VI. Márton-napi Borfesztiválhoz idén egy kortárs művészeti pályázat is kapcsolódik a Gellértben. Szent Márton mellett további öt szentet (Szent Gellért, Római Szent Lőrinc, Szent Márta, Szent Cecília, Szent Lukács) lehet megformázni szabadon választott technikával. A legjobb alkotó egy kétszemélyes Gellért-vacsorát kap jutalmul. A nyertes pályaműveket a Danubius Hotel Gellért földszinti csarnokában lehet majd megnézni november 10-13. között.

5) Ezért a kávéházak sugárútja is a Bartók út | novembertől
helyszín: a Bartók Béla út kávézói, kávéházai
Kosztolányi, Karinthy, Móricz és még sok más nagyság a könyvespolcunkról az 1900-as évek elején szinte felrobbantották szellemiségükkel a Bartók Béla út kávéházait. Nemhiába pezsgett és zizegett az élet ezekben az időkben a budai boulevard-on. Kicsit ezt az érzést szeretnénk feleleveníteni, újrateremteni például kávéházi irodalomtörténeti sétákkal. Itt kiderül, ki hol és hogyan szeretett alkotni, illetve hogy a kávét kis tejjel vagy sok cukor nélkül itta. A gasztro felolvasós programokon pedig kortárs alkotók olyan művekkel készülnek, amelyekben az evés vagy ivás motívuma hangsúlyosan megjelenik. A felolvasást minden alkalommal más hely fogadja be a Bartók Béla Boulevard-on, ahol az alkalom tematikájára összeállított egyfogásos menüt is meg lehet kóstolni.

Hozzászólások