Keresés
-18O
Budapest
2021.01.28., csütörtök (Károly, Karola)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • Nagy József kollázsaiból nyílik kiállítás az Andrássy úti lakásgalériában

Nagy József kollázsaiból nyílik kiállítás az Andrássy úti lakásgalériában

Offmedia- 2016.12.21. 16:15
823
Csütörtökön új kiállítás nyílik a Resident Art Andrássy úti lakásgalériájában.

A Resident Art egy 2016-ban indult kezdeményezés: a showroomon kívül városi sétákat is vezetnek, hogy közelebb hozzák a vizuális kultúra és a Budapesti galériák világát az emberekhez. Első évüket sikerrel zárják: majd 40 művészeti sétát szerveztek Budapesten, 30 galériát látogattak rendszeresen, 20 műteremben/műhelyben jártak, és közel 300-an sétáltak velük. Ezenkívül 5 saját kiállítást is rendeztek, december 22-én 19 órától látható a legújabb, Nagy József (Josef Nadj) kollázs-gesztusa Megérkezünk címmel.

Nagy József (Josef Nadj) 1957-ben született Magyarkanizsán. Kora gyermekkorától kezdve rajzolt, a képzőművészet vonzásában élt. A 70-es évek végétől Budapesten, a Kecskés András vezette Szkéné társulatnál pantomímjátékkal foglalkozott. Ezután Párizsba Marcel Marceau-nál majd Etienne Decraux-nál tanult mímet és mozgást, valamint megismerkedett a butóval, a kontakttánccal, az akrobatikával. 1987-ben mutatta be első önálló rendezését, a Pekingi kacsát, amellyel felkeltette a világ érdeklődését. Nagy József a JEL Színház alapítója, számos rangos nemzetközi díj birtokosa. 1995-től az Orléans-i Centre Choréographique National igazgatója. 2006-ban az Avignoni Fesztivál társigazgatója. 2012-től a Trafó Kortárs Művészetek Háza igazgatója. Táncos-koreográfus énjétől elválaszthatatlan a képzőművészeti alkotótevékenysége. Színpadi munkái mellett évtizedek óta foglalkozik szobrászattal, rajzzal és fényképezéssel, újabban kollázzsal. Fotogramjait és cianotípiáit az elmúlt években több európai nagyvárosban állították ki, 2013-ban a budapesti Francia Intézetben is.

A galériában jelenleg Bondor Csilla Magas, mély, korlátolt című kiállítása látható – január 13-ig.

„A művekhez leginkább az átjárás, az átlépés vagy az átformálás szavakat tudnám társítani és nem csak a jelentések, vagy az utalásrendszerük miatt, hanem anyagukban, technikájukban, kivitelezésükben is két műfaj határterületén mozognak, átlépve egyikből a másikba. Első pillantásra térbeli objektumoknak ható művek közelebb lépve valójában két dimenziós alkotások, amelyek térbeli hatásukat a formára vágott deszka vastagságának vetett árnyékaitól kapják. A természetes anyag (fa) felületének láttatása és a festett felületek variálása a szintén egyfajta átjárás a második természet (kultúra) tárgyai és a természeti képződmények világa között" – Schneller János művészettörténész, a kiállítás kurátora.

Cím: 1061 Budapest, Andrássy út 33. II/1.

Hozzászólások