Keresés
-18O
Budapest
2021.01.17., vasárnap (Antal, Antónia)

Nagy hangverseny köszönti a kínai újévet a Müpában

Helstáb Laura- 2016.01.31. 10:00
343
Februárban a majom évébe lépünk.
Forrás:Müpa
Nagy hangversenyt rendeznek a kínai újév köszöntésére a Müpában február 4-én, jövő hét csütörtökön. A kínai horoszkóp szerint a tűz energiájával fűtött, majom évébe lépünk.

"Az évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő koncertek 2016-os programja ezúttal átfogó képet ad Kína különböző tájainak, népcsoportjainak tradicionális zenéjéről, a máig is használatban lévő hagyományos hangszerekről, a kínai és a nyugati zene közötti hatásokról és a kortárs kínai zenéről" - írják a Müpa ajánlójában. Az előadást ezúttal a Kínai Nemzeti Opera Kínai Tradicionális Zenekara és Táncdráma-színháza hozza el Budapestre Hung Hszia, Kína legkiemelkedőbb női karmestere vezetésével.

Az ünnep alkalmával zenében jelenik meg a különböző népcsoportok pillanatképe: a Tavaszi fesztivál-nyitány a Senhszi, a Hegyek hőse a hősök földjének is nevezett Kuanghszi tartományban élők, A vonat megérkezik az életvidám dong emberek, a Daling melódia pedig a koreai kisebbség zenéje.

A Pillangószerelmesek-fantázia a szimfonikus zene és a tradicionális kínai népopera elemeinek kombinálásával született. A Nagy Fal capriccióban a közönség ízelítőt kaphat a kínai zene színházzal való egybefonódásából, valamint az ősi citerafélékből, kéthúros hegedűkből, dobokból, duplanádas fúvós eszközökből és megannyi, az európai szemnek-fülnek kevéssé ismerős, ám annál inkább varázslatos hangszerből is - fogalmaznak.

MTI nyomán

Hozzászólások