Keresés
-18O
Budapest
2021.01.24., vasárnap (Timót)

Mesébe invitál a GlobART társulata

Offmedia- 2016.10.07. 17:17
1254
Egy estére akár mi is tündérmesében érezhetjük magunkat: a GlobART Társulat bemutatja a Csongor és Tünde színdarabot.

Forrás:Edőcs Katalin
Mindjárt azzal indítanék, hogy magyar szakos létemre Vörösmarty Mihály drámai költeménye, a Csongor és Tünde, sosem tartozott a kedvenceim közé. Sosem éreztem a mesebeliséget Vörösmarty leírásában, miközben az egész elbeszélés át van szőve mesebeli elemekkel, utalásokkal és számokkal. Nekem hiányzott belőle a játékosság. Így érthető, hogy vonakodva indultam el erre darabra a Fészek Művészklubba. A GlobART színészeinek körülbelül az első 10 perc után sikerült elfeledtetniük minden előítéletemet a történettel kapcsolatban és berántottak egy teljesen másik világba, nem is eresztettek el a darab végéig.

Az előadás után Somogyi Anna társulatvezető-rendezővel beszélgettem, akit arról kérdeztem hogy miért pont Csongor és Tünde. Azt a választ kaptam hogy azért, mert ez a mű egy nagyszerű kiindulópont valami teljesen új és egyedi megalkotásához. Csodás alap egy rendező számára a legkreatívabb ötleteinek megmutatására. Elmondhatom hogy ez a színdarab teljes ideje alatt meg is valósult. Végig érződött a társulat alaptétele, az összművészet, mivel ebben a darabban is különféle művészeti ágak keveredtek, majd egy nagy harmóniát alkotva kapcsolódtak össze a színpadon. Ezek a különböző művészeti elemek mind hozzájárultak ahhoz, hogy a néző teljesen elfeledje 145 percre a valóságot és egyedül csak Csongor és Tünde egymásra találására koncentráljon. Ennek a földöntúli világnak a megvalósulását segíti a remek színészi játék, az élő zene, a tánc és a klasszikus díszlet. Ugyanakkor a művészetek ötvözése nemcsak egy álombeli hangulatot kölcsönzött a darabnak, hanem követhetőbbé tette a történet fonalát, a humoros szöveg pedig érthetőbbé formálta Vörösmarty különleges írói nyelvét.

Forrás:Edőcs Katalin
Vörösmarty művében a központi elem az almafa, ami a színpadon is centrális helyet kapott.  A darabban kevés díszlettel dolgoznak, mégis ötletesen kihasználták őket. Ilyen volt az almafa is, ami nemcsak látványos volt, de kreatív módon rugalmas textil anyagokból építettek fel. Minden szereplő a színpadon a fa körül és a fával játszott.  Egy-egy jelenethez könnyedén át tudták változtatni a fát, máskor akár el is tudták tüntetni, miközben a színészek az anyagokat mozgatva táncoltak. Egy másik egyszerű díszlet megoldás volt az, mikor több jelenet alatt egyszerűen kivetítették a megjeleníteni kívánt díszletet a színpad mögötti vászonra. Újabb művészeti ágként a filmet is bevonták színjátékukba, mikor a színpad hátsó részénél lévő vászonra előre felvett jeleneteket vetítettek. A darab különleges hangulatához hozzájárulnak a zenei betétek és dalok, amik Pivarnyik Anikónak, a társulat írójának köszönhető. Ezt a GlobART így jellemezte az esemény Facebook oldalán: „eredeti nyelvezethez simuló, ám közérthetőbb dalszövegeiben a színdarab legfontosabb kérdései köszönnek vissza a boldogságról, szerelemről, az élet értelméről.”

A GlobART Csongor és Tündéjében végig észlelhető a kettősség: jó és a gonosz, a halandó és a hallhatatlan, az egyszerűség és a felsőbb társadalmi réteg. Stílusában pedig néha humoros, máskor komoly, klasszikus de modern, könnyen befogadható de elgondolkodtató.

Mialatt a rendezővel a GlobART hátteréről beszélgettem kiderült hogy csupán 2013-ban alakultak, tehát relatíve egy fiatal csapatról van szó, ahol a kezdeti mag egy baráti társaság volt. Idővel ez persze formálódott, jöttek-mentek az emberek, pillanatnyilag pedig körülbelül 25 tagot számolnak. Somogyi Anna elmondta, hogy ezek az emberek jelenleg nem ebből élnek meg, hanem mind szerelemből játszanak.

Forrás:Edőcs Katalin
Habár a darabot nem premierként mutatták be, de a társulat most lépett fel először ezzel az előadással a Fészek Művészklubban és a jövőben elképzelhető, hogy a társulat a ezt a helyet teszi meg székhelyévé. 2000 Ft-ért mindenképp kellemes betekintést kaphattunk egy csodavilágba.

A Csongor és Tünde következő előadására sajnos várnunk kell 2017-ig, de már vasárnap (október 9-én) újra a színpadon  láthatjuk a GlobART-ot a Dupla Szaltó összművészeti esten, a Fészek Művészklubban, amiben Somogyi Anna nagyapjának, Horgas Bélának verseit dolgozzák fel a társulat gondolataival kiegészítve. Nyomokban szintén felbukkannak majd meseelemek, de inkább a szerelmi versek kapják a központi szerepet. Másik este, más darab, de a társulat ugyanaz. Összművészet.

A Dupla szaltó trailer-ét itt lehet megtekinteni.

szerző: Rőhringer Dia

Fotók: Edőcs Katalin

Hozzászólások