Keresés
-18O
Budapest
2021.01.22., péntek (Vince, Artúr)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • Megkezdődött a kínai lampionfesztivál a Fővárosi Állatkertben

Megkezdődött a kínai lampionfesztivál a Fővárosi Állatkertben

Helstáb Laura- 2016.04.08. 09:31
761
Sárkányok éjszakái címmel csütörtök este kezdetét vette a kínai lampionfesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahol esténként több száz, állatokat és növényeket formázó világító kínai lampion várja a látogatókat május 22-ig.

Forrás:MTI/Kovács Attila

A kínai lampionművészek által festett alkotásokat negyvenöt estén keresztül láthatja a közönség. Kína több területén régóta a kultúra része ez a népszerű művészeti forma, hiszen számtalan helyi fesztiválra készülnek lampionok.

A kiállítás a Budapesti Tavaszi Fesztivál részét képezi, az alkotások Kína dél-keleti részéről, Szecsuánból érkeztek, és az állatkerten kívül a Magyar Tudományos Akadémia előtt és a Városháza parkban is láthatóak.

Forrás:Kovács Attila

Az állatkert bejáratánál a látogatókat egy csaknem tízméteres klasszikus kínai sárkánylampion fogadja, de a kínai mondavilág figurái mellett például óriáspandát, orrszarvút, varacskos disznót és majmot is láthat a közönség. A nagyméretű alkotások - a selyemlampionművészet hagyományait követve - drótvázakra feszített festett selyemből egy hónapon át készültek, tizenkét kínai szakértő közreműködésével.

A fesztivál ideje alatt napközben a szokásos nyitvatartási időben várja a vendégeket az állatkert, majd 19 órától ismét kinyit és 22 óráig lesz látogatható a lampionfesztivál keretében. Ilyenkor csak a szabadtéri kifutókban lévő állatok lesznek megtekinthetőek.

(MTI nyomán)

Hozzászólások