Keresés
-18O
Budapest
2021.01.17., vasárnap (Antal, Antónia)

Ma kezdődik a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Szaghmeiszter Máté- 2016.04.21. 10:39
364
Dedikálásokkal együtt több mint 400 programmal, mintegy 200 új kötettel és 600 résztvevő szerzővel, tudóssal és művésszel várja az érdeklődőket a ma kezdődő 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenáris parkban, amely négy napra Európa legnagyobb könyvesboltjává változik.

Forrás:weheartit

A fesztivál idei díszvendég országa Szlovákia, ennek apropójára 18 kiadó gondozásában jelennek meg szlovák szerzők művei magyar fordításban. A több mint 30 kötet között történelmi és irodalomtörténeti munkák, kortárs regények, próza és költészeti antológiák, gyerekkönyvek, valamint egy irodalmi szakácskönyv is szerepel. A fesztiválon 30 szlovák szerző vesz részt, és több mint 50 program kapcsolódik Szlovákia díszvendégségéhez.

A fesztivál díszvendég írója idén a norvég Jostein Gaarder, a Sofie világa, A kártya titka, a Vita Brevis és a Tükör által homályosan szerzője lesz. A környezetvédelemért tett erőfeszítéseiről is ismert író pénteken az Etika a jövőért címmel a globális felmelegedés veszélyeiről tart előadást a könyvfesztiválon. A hagyományos programok között immáron 16. alkalommal rendezik meg az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját, amelyre idén 18 országból érkeznek tehetséges fiatalok. Folytatódik a csaknem háromezer könyvtárost megmozgató Könyvtáros Klub is, az Európai Írótalálkozó résztvevői pedig idén egyebek mellett az irodalmi díjak és pályázatok szerepéről, a siker és az irodalmi kvalitás összefüggéseiről fognak beszélgetni.

Jostein Gaarder

A könyvpiaci és könyvtáros szakmai alkalmak, író-olvasó találkozók, zenés előadások, filmvetítések és kiállítások, valamint társadalomtudományi kérdéseket feldolgozó beszélgetések mellett ötödik alkalommal rendezik meg a fesztivál keretében az ország független könyvesboltjainak sokszínűségét ünneplő Kis Könyves Éjt, és idén is számos programmal várja a családosokat a Gyerek(b)irodalom szekció. A fesztivált a hagyományokhoz híven a Születésnapi Irodalmi Szalon zárja, ahol mások mellett Bodor Ádámot, Bereményi Gézát és Spiró Györgyöt is köszöntik. A 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált csütörtök délután Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Marek Madaric szlovák kulturális miniszter nyitja meg.

Hozzászólások