Keresés
-18O
Budapest
2021.03.08., hétfő (Zoltán)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • Ma indul a régió legnagyobb képzőművészeti vására: az Art Market Budapest

Ma indul a régió legnagyobb képzőművészeti vására: az Art Market Budapest

MTI- 2016.10.13. 07:45
685
500 kortárs képzőművész sok ezer alkotását állítják ki csütörtöktől a Millenárison.

Forrás:MTI/Mohai Balázs

Húsz országból csaknem száz galéria, intézmény, művészeti projekt állítja ki 500 művész sok ezer alkotását a 7. Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásáron csütörtöktől vasárnapig a Millenáris parkban. A B, C és D épületben, valamint a parkban 6200 négyzetméternyi területen rendezik meg a régió vezető képzőművészeti vásárát.

A vásár díszvendégei idén Lengyelország és Magdalena Abakanowicz lesznek. Az AMB szoborparkjának anyaga is teljes egészében a Lengyel Szobrászati Központ Gyűjteményből érkezik, a B csarnok pedig ismét az Art Photo Budapest kortárs fotóművészeti szekciónak ad otthont.

A vásáron a jelentős magyar kortárs galériák mindegyike képviselteti magát, ezen kívül négy kontinensről érkeznek kiállítók. Párizsból először van itt a Dix9 Galéria, mellettük a bukaresti Zorzini és a szarajevói Duplex100m2 azonban már rutinos kiállítók Budapesten. A magyar és dél-amerikai művészeket egyaránt kéviselő TOBE Galéria például a C épületben Lajtai Péter és Ali Cordero Casal munkáit mutatja be, az Art Photo Budapestre pedig Carolina Chocron, Mészáros László, Rocío Montoya, Amalia Pereira, Robitz Anikó és Bruno Veiga képeit hozta el.

Forrás:MTI/Mohai Balázs

Számos nemzetközileg is elismert magyar alkotói munkáival találkozhat a közönség, Maurer Dóra munkáit például a budapesti Vintage, Klimó Károly képeit pedig a berlini Koppelmann Galéria állítja ki. Az itthoni galériák közül legnagyobb standdal az acb és a Várfok Galéria jelentkeztek, több galéria pedig a vásár két szekciójában is kiállít.

A debreceni Hal Köz a vidéki magyar kiállítók legnevesebbike, a Güler Sanat Törökországból hozott erős anyagot, a genfi VIOLUK standján pedig Yona Friedman legújabb videója tekinthető meg. A tavalyi évhez hasonlóan ismét bemutatkozik az Art from Berlin öt galériát tömörítő szekciója, de további berlini galériák - például Micaela Helfrich - is képviseltetik magukat.

Az Art Marketen a fiatal művészek is bemutatkoznak: a Magyar Képzőművészeti Egyetem standján képzőművész, míg a Metropolitan Egyetem kiállítóterében fotóművész hallgatók munkái láthatók.

Erős nemzetközi anyaggal nyílik az Art Photo Budapest szekció is. A New York-i Axis a világhírű dél-afrikai fotográfus, Gideon Mendel Drowning World (Fukdokló világ) című sorozatát mutatja be, az aacheni ARTCO a szintén dél-afrikai Justin Dingwall hasonlóan kvalitásos munkáiból nyújt válogatást, a dubaji Etihad pedig a Hybrid Art szervezésében több fotográfustól hoz változatos anyagot.

A Deák17 Galériában külön kiállítás nyílik Robert Capa munkatársa, Chim munkáiból, ezek közül azonban néhány fotóval a New York-i Alma on Dobbin Galéria standján is találkozhatnak az AMB látogatói.

A képzőművészeti vásár kísérőprogramjai és teljes kiállítói listája a www.artmarketbudapest.hu honlapon találhatók meg.

Hozzászólások