Keresés
-18O
Budapest
2021.01.24., vasárnap (Timót)

Ma indul a Frankofón Filmnapok és Fesztivál

Helstáb Laura- 2016.02.26. 10:00
345
A francia mozinak és kultúrának szentelt fesztiválon premier előtti bemutatók, filmvetítések, kiállítások, koncertek, színházi és táncelőadások, valamint számos egyéb program várja az érdeklődőket.

A Frankofón Filmnapok és Fesztivált február 26. és április 2. között rendezik meg Budapesten, a programok az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Cirko-Gejzír moziban lesznek. Az eseménysorozaton svájci, belga, libanoni és sok egyéb országból érkező rendezők, zenészek, írók és más művészek egyaránt részt vesznek. A fesztivál nem kerüli meg az aktuális problémákat sem: lesz irodalmi eszmecsere és a migrációról is tartanak konferenciát.

A rendezvénysorozat péntek este a Valley of Love című film vetítésével nyílik meg az Urániában, melyben két világhírű színész, Isabelle Huppert és Gérard Depardieu is játszik. Huppert-nek és Vincent Lindonnak külön vetítéssorozatot is szentelnek a filmnapok alatt. A filmnapokat Joachim Trier filmje, a Hétköznapi titkaink zárja március 6-án az Urániában, melyet premier előtt láthat a közönség.

Újdonság idén az Éjszakai vetítések miniszekciója, a közelmúlt francia filmtermésétől igencsak elütő filmekkel: a Night Fare a B kategóriás amerikai krimik stílusos továbbgondolása, a francia DJ, Gesaffelstein elektronikus zenéje megalapozza Alice Winocour Maryland című misztikus thrillerének hangulatát.

A világhírű magyar-francia képzőművész, Victor Vasarely munkáiból a Francia Intézet kiállítótermében nyílik tárlat március 18-tól június 18-ig, majd az anyagot három dél-francia városban is bemutatják.

Az A38 Hajó a zenei téren erősíti a fesztivál programját: itt többek között a Carrousel francia-svájci sanzonduó, valamint az elektronikus zene, azon belül is a synthwave mozgalom két ismert alakja, Perturbator és Dan Terminus lép fel.

A fesztivál részletes programja itt, a lapozható programfüzet pedig itt található.

Hozzászólások