Keresés
-18O
Budapest
2021.01.24., vasárnap (Timót)

Lomtalanítás: sehol máshol olyan, mint Budapesten

Helstáb Laura- 2016.11.25. 10:52
1998
A lomtalanítás az a fogalom, amit nagyon nehezen tudsz megmagyarázni egy külföldinek.

Az év utolsó lomtalanítását tartják éppen a hetedik kerületben - ezzel akkor szembesültem, amikor reggel munkába menet rámordítottak az utcán, hogy az a halom már foglalt, pedig épp csak elsétáltam mellette. Lomtalanításkor farkastörvények uralkodnak: az erősebb - és korábban kelő - viszi a szajrét.

A külföldiek csodálkozva kérdezték tőlem, miért van ennyi szemét mindenhol: páratlan volt a megdöbbenés az arcukon, mikor megpróbáltam elmagyarázni, hogy évente egyszer mindenki kidobálhat mindent, és elviszik, de erre nincs angol szó - ez a lomtalanítás.

A bakelit lemezektől kezdve a tányérokon át a kicsit törött lábú karosszékekig mindent lehet találni ilyenkor, de magyarként nem is ez  megdöbbentő, hanem, hogy milyen harc megy a lomokért. Délelőtt senkinek nem ajánlom a lomizást, mert sosem tudhatod, honnan veti rád magát kardfogú anyatigrisként egy látszólag őrizetlenül hagyott halom őrzője, de ha már összegyűjtötték a színesfémet, könyvet még bőven lehet találni az esti órákban is, amikor nyugi van.

A legextrémebb dolog, amit valaha láttam, ez volt (a barátaim azóta is mérgesek rám, hogy ott hagytam):

Van lomtalanítós sztorid? Írd meg kommentben!

Hozzászólások