Keresés
-18O
Budapest
2021.01.23., szombat (Zelma, Rajmund)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • LEGO kockákból építették meg a Lánchidat és a Hősök terét

LEGO kockákból építették meg a Lánchidat és a Hősök terét

Offmedia- 2016.09.24. 12:30
2349
Sok-sok évtized, számos átalakítás, bombázás, szobordöntés és állítás után most egy eddig még sosem használt „építőanyagból" húzták fel Budapest két világhírű nevezetességét: megépült LEGO kockákból a Lánchíd és a Hősök tere (Millenniumi Emlékmű).


Dóczy Balázs, hivatalos LEGO építő közel 20 ezer kockával 4 hónapon keresztül dolgozott Budapest legemblematikusabb épületeinek LEGO kiadásán, amelyre a LEGO Hungária kérte fel. A LEGO építmények kivitelezésekor az alkotókedven túl a precizitás és a kreativitás is elengedhetetlen volt, nem kevés fantáziára volt szüksége az építőnek, hiszen például a Lánchíd Marschalkó János szobrászművész által tervezett kőoroszlánjainak LEGO kiadása sem létezik, illetve a Hősök terén található Kossuth Lajos-szobor szakálla is külön kihívás volt.

„Nagyon eltérő a két építmény, más-más kihívásokkal szembesítettek, de mindkettő tervezését nagyon élveztem. Mivel a Millenniumi Emlékműnél sokkal több kutatómunkát kellett végeznem, és így alaposan megismertem a történetét, kicsit jobban a szívemhez is nőtt: összesen 28 szobrot tartalmaz (és 11 lovat), amiket először egyszínűre akartam megépíteni, hasonlóan a Zeneakadémia homlokzatán található szobrokhoz. Viszont a kiegészítők (palástok, fegyverek, sisakok, fejfedők) nem léteznek ugyanabban a színben (pl. fekete vagy zöld). Emiatt jött az ötlet, hogy legyenek színesek, mintegy 'keljenek életre' a szobrok. Ezután alapos kutatómunka következett, hogy megismerjem mind a 28 szobrot részletesen, és ennek megfelelően tudjam őket minifiguraként elkészíteni. Javaslom minden érdeklődőnek, hogy üssön fel egy lexikont, és vesse össze a LEGO minifigurákat a valódi szobrokkal, és döntse el maga, hogy ez mennyire sikerült!"– mesélte el Dóczy Balázs, az építő.

Érdekesség, hogy mivel nem lett volna célszerű az egész teret megépíteni, ezért az első világháborús hősök tiszteletére készült Hősök emlékköve előtt véget ér az építmény. A térkő jellegzetes mintázatát azonban a megépült részlet is tökéletesen visszaadja. A félköríves oszlopcsarnok íve az ilyen nagyobb méretű építményeknél bevett lépcsőzetes technikával készült. Nem volt egyszerű viszont ebbe az ívbe beleilleszteni az oszlopokat úgy, hogy a köztük lévő távolság egyenletes legyen. Ennek elérésére sok kísérlet született, mire a tervező megtalálta a legoptimálisabb rögzítési pontokat.

Ahogyan a Lánchíd esetében, itt is a LEGO pasztellszínei váltak be: homokszín és szürke kombinációja figyelhető meg. Az oszlop és az oszlopfő részleteinek kidolgozása különösen izgalmas feladat volt. A minifigurák építésekor (az igazán rikító színeken kívül) szinte a LEGO teljes színpalettája felhasználásra került az olíva zöldtől a nugátig.

„A hét vezér fejfedőivel eléggé megszenvedtem, mert – érthető módon – a LEGO viszonylag kevés ősmagyar sisakot készített az elmúlt 20 évben. Vagyis csak a létező darabokból tudtam válogatni, és azokkal visszaadni minél jobban a vezérek öltözékét. Egyébként a középső oszlop tetején álló Gábriel arkangyal szobrán dolgoztam a legtöbbet. Először elemekből építettem szárnyat neki, de aztán mégis a kész szárny mellett döntöttem. Messze a minifigurák tervezése volt a legbonyolultabb feladat, és rengeteg különleges, nehezen beszerezhető darabot használtam fel hozzájuk. A személyes kedvencem Könyves Kálmán, illetve Kossuth Lajos, akinek még a jellegzetes szakállához is sikerült megfelelő darabot találnom" – mesélte el Dóczy Balázs.

A két LEGO alkotást a LEGO Hungária magyarországi központjában helyezték el. A nagyközönség a LEGO Lánchidat a LEGO Kreatív Sziget roadshow keretein belül tekintheti meg november 5-én és 6-án, Budapesten, a Westend City Centerben.

A LEGO-HŐSÖK TERE (MILLENNIUMI EMLÉKMŰ)
eredeti tervezője: Zala György -  1895
méretarány: 1:80
súly: 4kg
1 m2 alapterület, 8200 LEGO kocka

Hozzászólások