Keresés
-18O
Budapest
2021.01.20., szerda (Fábián, Sebestyén)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • Különleges ruhakölteményekből nyílt kiállítás a Vigadóban

Különleges ruhakölteményekből nyílt kiállítás a Vigadóban

Helstáb Laura- 2016.02.23. 09:30
379
Először látható Budapesten a szombathelyi Nemzetközi Textilművészeti Triennálé teljes anyaga: a 18 országból érkezett 168 művész 202 alkotása keddtől tekinthető meg a Pesti Vigadóban.

Forrás:MTI/Koszticsák Szilárd

A triennálé egyik fő alapanyaga a selyem, központi témája pedig az "imago", vagyis az egyéni képalkotás, művészeti megjelenítés volt. Az öt művészeti kategóriában beadott művek közül szakértő zsűri válogatott. A miniatűrtextil, a szalag és a zászló kategóriákban magyar és nemzetközi alkotások szerepelnek, míg a fal- és tértextil, illetve a design kategóriában csak magyar alkotók munkái láthatók március 27-ig a Vigadó Galériában.

Szombathelyen 1970 óta rendezik meg az elődrendezvénynek számító Textilművészeti Biennálét, majd a Triennálét, és ezekre 45 év alatt összesen 5000 munka érkezett 3000 alkotótól. A kiállítás most először látható a fővárosban is, de a szervezők azt remélik, ebből is hagyomány lesz.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a tárlat hétfői megnyitóján elmondta: a Vigadó az ország egyetlen olyan épülete, ahol hat művészeti ágnak lehetnek rendszeresen kiállításai; ezúttal a textilművészet mutatkozik be.

Forrás:MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Hozzászólások