Keresés
-18O
Budapest
2021.01.24., vasárnap (Timót)

Különleges fényekbe öltöznek a zsinagógák

Offmedia- 2016.09.01. 10:00
624
A budapesti zsinagógák szeptember 4-11. között kitárják kapuikat, hiszen idén is lesz Zsidó Kulturális Fesztivál.


A Zsidó Kulturális Fesztivál a zsidó és a magyar kultúra összefonódásáról szól, különleges hangulatú helyszínek fogadnak be kimagasló művészeti produkciókat. A fesztivállal a klezmer-, a jazz-, a swing- és a rockzene mellett táncelőadások, felolvasóestek, kiállítások és gasztroest fúziója valósul meg.

Az idei év egyik újdonsága, hogy a Dohány utcai zsinagóga, a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga és a Goldmark Terem mellett két új helyszín, a Bethlen téri és a Hegedűs  Gyula utcai zsinagóga is bekapcsolódik a programsorozatba.

A Zeneakadémia egy különleges koncerttel színesíti a fesztivált: Lux Erika zongoraművész és a Europäischer Synagogalchor működik együtt Izsák Andor vezényletével, aki a Zsidó Zene Európai Központjának alapítója, és a Hannoveri Zeneakadémia zsinagógai zene nyugalmazott professzora.

A neves magyar fellépő művészeken és együtteseken kívül, mint Pajor Tamás, Mörk featuring Palya Bea, Petruska, InFusion és Tompos Kátya, Charlie, Caramel és Rudas Dániel kántor közös produkciója mellett Jónás Vera, Micheller Myrtill, a Margaret Island, a Patché Group, vagy a Budapest Klezmer Band lépnek fel.

A közönség olyan különleges nemzetközi zenei produkciókat, sztárvendégek előadásait is élvezheti, mint Boban Markovic és zenekara, a világhírű amerikai Klezmatics társulat. Eyal Shiloach izraeli hegedű király és a Klezmerész együttes koncertje szeptember 8-án a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában szólal meg. Illényi Katica az Izraelből érkező Swing De Gitanes együttessel lép fel, a formáció a gypsy-jazz, Django Reinhardt műfajában legismertebb jazz zenekarok egyike a Közel-Keleten, számos nemzetközi koncertjük után most zenélnek először Budapesten. A zsinagógák a Frenák Pál Társulat előadásának, a Nigun és a Kossuth-díjas Borbély Mihály koncertjének, a Szefárd Díváknak, a Back to the Roots, a Finucci Bros Quartet és Szőke Nikoletta Barbra Streisand estjének, valamint a Pankastic zenekarnak adnak otthont. A Sabbathsong Klezmer Band sztárvendége Beke Farkas Nándor a Hungarikum 100 Tagú Cigányzenekar elnöke és a cimbalom Paganinije, a Kossuth-díjas: Ökrös Oszkár és a Kinneret kamarakórus lesznek.

Vámos Miklós, Dragomán György, Szabó T. Anna, Hegedűs D. Géza, a Kovax és Galkó Balázs irodalmi estje a Goldmark Teremben kap helyet. Karácsony János és Für Anikó előadóestje mellett Gálvölgyi János és Benedek Miklós közreműkésédével blattoló kabaré lesz, Kern András Hernádi Judittal és Heilig Gáborral énekel Gátos Iván zenekarának kíséretére.

A fesztivál programjai közül a gyerekműsorok sem maradnak ki; szeptember 11-én 11 órakor a Gólem Színház és a Szamárfül Projekt együttműködésében zsidó mesejátékot mutatnak be óvodásoknak és kisiskolásoknak.

Hozzászólások