Keresés
-18O
Budapest
2021.01.24., vasárnap (Timót)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • Könyvből a vászonra: a legjobban várt könyvadaptációk az őszi estékre

Könyvből a vászonra: a legjobban várt könyvadaptációk az őszi estékre

Offmedia- 2016.10.16. 13:31
1149
Romantika, szimbólumkutatás, krimi, thriller és nem utolsó sorban humor. Ilyen filmekkel vár minket az ősz!

Jack Reacher: Nincs visszaút
Forrás:IMDB
Jócskán benne vagyunk már az őszben és hivatalosan is elkezdődött az az időszak, mikor senkinek sincs kedve hosszabb időt eltöltenie a szabadban. Ezért összegyűjtöttük nektek a legtutibb mozi tippeket erre az őszre. A cikkben említett filmek ráadásul mind könyvadaptációk, így aztán izgatottan várjuk, hogyan állják meg a helyüket a vásznon. Lássuk!

Paula Hawkins: A lány a vonaton

„Egy regény amelyben csak fokozódik és fokozódik a feszültség, egész éjjel ébren tartott” – Stephen King.

Paula Hawkins 2015-ben debütált ezzel a könyvével és első könyves íróként három hónap alatt rögtön az összes legfontosabb sikerlista élén találta magát.

A könyv sikere abban rejlik hogy nem egy szimpla bűnügyi regényként lett megírva, ahol adott egy rossz fiú, meg egy macsó főszereplő, aki elkapja a bűnöst aztán mindenki boldogan megy haza. Fontos pont, hogy egy nőt állít a középpontba, a válása utáni depresszióban tengődő, érzelmileg instabil, alkoholista, munkanélküli Rachelt (Emily Blunt), aki a történet elején egyfajta kábult monotonitásban éli az életét.

Minden reggel felszáll ugyanarra a vonatra és úgy tesz mintha dolgozni menne, a vonatút során pedig a vasúti sínek melletti házban élő boldognak tűnő pár mindennapjait figyeli és irigyli az életüket. A vonatra jellemző kataton mozgás jellemzi Rachel életét is addig a pillanatig, amíg az ablakból látott lánynak nyoma nem veszik és Rachel a bevillanó képekből következtetve úgy érzi, hogy köze lehet az eltűnéséhez.   

Innentől fogva a főszereplő kizökken a kábulatból és próbálja megfejteni hogy pontosan mi is történt az eltűnt lánnyal. A lélektani regény alatt egyre csak fokozódik a feszültség, és egyre nehezebb tudja eldönteni Rachel hogy mi a valóság és mit mondat az alkoholtól mámoros képzelete, miközben elkeseredetten kutatja a válaszokat.

A könyv hangulata nagyban hasonlít a már megfilmesített Gillian Flynn Holtodiglan című thrillerére. A lány a vonaton című filmet a múlt heti mozi ünnep alatt mutatták be, tehát már megtekinthető a mozikban.

Dan Brown: Inferno

A Dan Brown által megalkotott Robert Langdon nevű karakter, immáron harmadszorra fog megelevenedni a filmvásznon Tom Hanks alakításában, ezúttal az Inferno-ban. A regény úgy indul, hogy Langdon amnéziától szenvedve ébred egy olasz kórházban és fegyveresek lőnek rá. Nem tudja hogy került oda, kik, és miért akarják őt holtan látni. Csak a zsebében talált tárgyra támaszkodhat, ami Dante Alighieri Isteni színjáték című művéhez vezeti őt vissza. Elkezdődik a hajsza, miközben a szimbólumkutató olaszországi történelmi helyszíneken próbálja menteni az életét a művészettörténészi tudását felhasználva. Egyre több titokra derül fény ahogy halad előre a regény és Langdon a bevillanó víziókból rájön hogy nemcsak saját élete van veszélyben, hanem az egész emberiségé. A film címe olasz eredetű szó, magyarul „poklot” jelent, ami az Isteni színjáték hármas egységének az első része.

A 2013-ban megjelent regényre 4 évet kellett várniuk a rajongóknak és sajnos nem a legjobb kritikákat kapta. Dan Brown stílusának megfelelően ebben a történetben is keveredik a fikció a történelmi tényekkel, viszont ezúttal ez a két dolog koránt sincs egyensúlyban. A regény túl informatívra sikeredett és háttérbe szorult az akció. Néha olyan érzésünk van, mintha egy útikönyvet olvasgatnánk olasz városokról és Isztambulról. Ezzel szemben a film trailere alatt nincs ilyen benyomásunk, kérdéses tehát, hogy a film készítőinek sikerült-e pörgősebbé tennie a cselekményt és lefaragniuk az unalmas épület leírásokból.  

A Da Vinci-kód és Az angyalok és démonok után Tom Hanks partnere ezúttal Felicity Jones lesz.

Bemutató ideje: 2016/10/13

Bridget Jones babát vár

Bár már szeptember közepe óta játsszák a mozikban, de a harmadik Bridget Jones filmnek mindenképp kijár pár dicsérő szó. A filmet a bemutató előtt sokan fenntartással kezelték, mégiscsak eltelt 12 év a második rész óta, meg amúgy is: szegény Bridget Jones happy enddel végződött életét miért kéne újra megbolygatni?! A film minden elvárást felülmúlt: nagyon emberi, szerethető, modern, vicces, izgalmas és az új szereplő, Patrick Dempsey is nagyon passzolt a képbe, mindeközben megmaradt az a bájos csipetnyi angolság. Habár a színészeken meglátszódnak az eltelt évek, ez mégis hanyagolható, mert megállás nélkül kárpótolva vagyunk a poénokkal.

Jack Reacher: Nincs visszaút

Jack Reacher-t nevét már ismerhetjük Lee Child számos regényéből, mivel az író ezt a jól kidolgozott karaktert használja legtöbb regényéhez (Lángoló sivatag, 61 óra). Amerikai, magányos ex-katona, akinek se otthona, se családja nincsen, de nem is vágyik rá. Egyedül a haza ami számít neki, ami egy jó adag igazságérzettel is párosul. A Nincs visszaút című történetben, egykori különleges egységének a mostani vezetője, Susan Turner lép vele kapcsolatba, akit elmondása szerint ártatlanul tartóztattak le hazaárulásért. Reacher az ösztöneire, a nyomokra és a bizonyítékokra hagyatkozva próbálja bebizonyítani a nő ártatlanságát és közben igyekszik leleplezni az összeesküvést. Az előző regényekhez megszokottan Jack Reacher egyedül veszi a kezébe az ügyet, és addig nem nyugszik meg, míg nem oldja azt. Az ex-katonát Tom Cruise alakítja, aki egyértelműen jó választás, mivel tőle közel sem szokatlan a világmegmentő szerep.

Bemutató: 2016/10/20

Írta: Rőhringer Dia

Hozzászólások