Keresés
-18O
Budapest
2021.01.27., szerda (Angelika)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • Klasszikusok évada erős kortárs hangsúllyal a fővárosi Katona József Színházban

Klasszikusok évada erős kortárs hangsúllyal a fővárosi Katona József Színházban

MTI- 2016.08.22. 18:40
754
Nagyon erős "klasszikus vonal" jellemzi a budapesti Katona József Színház 2016/2017-es évadának bemutatóit, amelyek közül azonban nem hiányoznak a fontos kortárs művek sem - mondta el Máté Gábor igazgató hétfői online tájékoztatóján.

A direktor közlése szerint a nagyszínpadon az első bemutatót, Moliere A nők iskolája című színművét Ascher Tamás rendezi. A Kamrában Dömötör András viszi színre Ferdinand von Schirach Terror című darabját. A kortárs szerző munkáját tavaly Németországban tizenhárom városban mutatták be - hívta fel a figyelmet Máté Gábor. Mint elmondta, a darab súlyos morális problémát feszeget: egy vadászpilótának kell döntenie arról, hogy lelő-e egy utasszállítót, amelynek a fedélzetén terroristák azzal fenyegetőznek, hogy a repülőt a müncheni stadion 70 ezer nézője közé vezetik.

Az előadás után a néző szavazhat, hogy a darab két alternatív befejezése közül melyiket játsszák el: bűnösnek vagy ártatlannak tartják-e a pilótát - árulta el az igazgató, hozzátéve: az a céljuk, hogy a nézők gondolkodóként legyenek jelen a színházban. Karácsony előtt két bemutatóval készül a Katona: a nagyszínpadon Székely Kriszta rendezi Ibsen Nóráját Ónodi Eszter főszereplésével, Hegymegi Máté Günther Grass Bádogdobjának színpadi adaptációját mutatja be a Kamrában.

Máté Gábor viszi színre Frances Ya-Chu Cowhig A tökéletes boldogság világa című darabját, amelynek témája a mélyszegénység, majd Gothár Péter rendezésében lesz látható Martin McDonagh Hóhérok című műve, amely a halálbüntetés előtti utolsó angliai akasztásról szól; a főszereplő Fekete Ernő. Zsámbéki Gábor rendezi Puskin Borisz Godunov című drámáját a nagyszínpadon, a Kamra utolsó bemutatója pedig Brecht Kaukázusi krétaköre lesz Székely Kriszta rendezésében, Pálmai Anna és Ötvös András főszereplésével.

A Sufniban is készülnek egy premierrel, Duncan McMillan Lélegzet című kétszemélyes, "lírai hangvételű, költői erejű" darabjában Nagy Ervint és Pálos Hannát láthatja a közönség Forgács Péter rendezésében. Máté Gábor elmondta: új tag ebben az évadban nem érkezik a társulatba, a nemrég távozott Haumann Péter szerepeit pedig más művészek veszik át. Az egyetemi hallgatók közül Kovács Tamás, Vizi Dávid és Lestyán Attila játszanak majd a Katonában ebben az évadban.

Hozzászólások