Keresés
-18O
Budapest
2021.01.23., szombat (Zelma, Rajmund)

Kiplakátolták az ELTE Gömb auláját

Offmedia- 2016.11.13. 10:12
748
Forradalom, humor és életigazságok - témák a Plakátfesztiválról.

Csaknem 350 plakátot tekinthetünk meg hazai és külföldi tervezőktől a Magyar Plakát Társaság által szervezett I. budapesti PosterFest-en november 25-ig. A szervezők a nemzetközi plakátkiállítás helyszíneként az ELTE Lágymányosi Campusát választották ahol bárki szabadon megszemlélheti a posztereket, megállhat pár percre, és elgondolkodhat hogy a grafikai ábrázolások milyen mögöttes tartalommal is bírhatnak.

A tárlat eseményismertetőjében a szervezők megfogalmazták, hogy sajnos a plakát a mai rohanó világban háttérbe szorult és már slow design-nak számít, mégis szeretnék ha az emberek leállnánk egy pillanatra, és átadnák magukat a vizuális élménynek, mivel ennek a műfajnak is van mondanivalója.

A kiállítás három nagy egységből épül fel; első blokkban hivatásos magyar grafikusok által tervezett, kulturális, kereskedelmi, közérdekű és autonóm témájú plakátokat függesztettek ki - összesen 44 művész 77 alkotását.

A magyar alkotók mellett 40 meghívott külföldi művész munkáját is kiállították, amikből megtudhatjuk hogy milyen témák foglalkoztatják a külföldi tervezőművészeket.

A PosterFest leginkább figyelemfelkeltő részként a magyar egyetemistáknak hirdettek meg plakátpályázatot „60 év - 1956 plakátokon” címmel. Pinczehelyi Sándor, a tárlat egyik kurátora elmondta: „a hallgatóktól arra a kérdésre várták a választ, mit gondolnak a forradalom eszméjéről, történelmi jelentőségéről, a mának és a jövőnek szóló üzenetéről, és hogyan fogalmazzák meg mindezt a grafika nyelvén.” – MTI.

Az 56-os forradalom 60. évfordulós megemlékezésének keretein belül a hallgatók a saját gondolataikat oszthatták meg a forradalomról, és tárhatták fel a véleményüket egy plakáton át. Az alkotók mind különféleképpen közelítették meg a kérdést, volt aki egyszerűbb elemekkel fejezte ki az akkori tragikus történéseket, volt aki modern stílust képviselt, és sokan összekapcsolták 56-ot és 2016-ot, reflektálva a mostani politikára és volt aki azt mutatta meg hogy mennyit változott az emberek helyzete 60 év alatt.

A program részleteit itt nézhetitek meg.

Szöveg: Rőhringer Dia, MTI

Hozzászólások