Keresés
-18O
Budapest
2020.11.28., szombat (Stefánia)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • Kiállítás nyílt a Madách téren a zsidóság és az olimpia közös történelméről

Kiállítás nyílt a Madách téren a zsidóság és az olimpia közös történelméről

Offmedia/MTI- 2016.08.11. 14:52
786
Érdekes kiállítás mutatja be a zsidóság és az olimpia néhol tragikus, sokszor dicsőséges találkozását a Madách téren.

Zsidók és az olimpia című szabadtéri kiállítást csütörtökön nyitották meg, és egy hónapig lesz látható Budapest belvárosában, a Madách téren. A kiállítás nemcsak többszörös olimpiai bajnok, zsidó származású vagy vallású sportolóinknak állít emléket – mint például Gerevich Aladár, Kabos Endre vagy Keleti Ágnes – hanem azoknak a tragédiáknak is, amelyek az olimpiai játékok alatt a zsidókkal történtek. Emellett ízelítőt ad a zsidóság és az olimpiai történelméből is.

A megnyitón Szalai Kálmán, a tárlatot megszervező Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) munkatársa elmondta: Kemény Ferenc, az újkori ötkarikás játékok egyik kezdeményezője, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alapító tagja, a Magyar Olimpiai Bizottság alapító titkára is zsidóként, a mai Szerbia területén, Nagybecskereken, Kohn Ferenc néven látta meg a napvilágot.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija emlékeztetett arra, hogy a második világháborúig több mint 40-re tehető a zsidó származású magyar olimpiai bajnok sportolók száma, köztük van az 1896-ban Athénban az első aranyérmet nyerő úszó, Hajós Alfréd (született Guttmann Arnold) is. Hozzátette: a múlt század közepén lezajlott zsidóüldözés következtében közülük sajnos több sikeres sportember élete tragikus véget ért.

Amint a kiállításból kiderül, a legeredményesebb magyar olimpikonok közül többek között Gerevich Aladár, Kárpáti Rudolf, Kovács Pál, Kabos Endre, Elek Ilona és Petschauer Attila vívók, valamint a legidősebb magyar élő olimpiai bajnok, Keleti (Klein) Ágnes is zsidó származású – utóbbi csak hamis papírokkal tudta megúszni az üldöztetést.

A tárlat ezen kívül képet ad több, olyan kevésbé ismert témáról, mint a Hitler rendszerének felsőbbrendűségét hirdető 1936-os berlini ötkarikás játékok, az izraeli válogatott tagjai ellen az 1972-es müncheni olimpia ideje alatt elkövetett terrorcselekmény, valamint a Makkabi Játékok - vagyis a zsidó olimpia - története.

Ezzel kapcsolatban Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke megjegyezte, hogy a magyarországi zsidó közösségen belül egyre fontosabb szerepet kap a sport, majd hangsúlyozta, hogy 2019 nyarán Budapest ad otthont a Makkabi Európa Játékoknak, így a csütörtöki kiállítás megnyitása tulajdonképpen egyben a nagyszabású esemény felvezetésének a kezdete is. Elmondása szerint a magyar csapat kimagaslóan szokott szerepelni a Makkabi Világjátékokon, legutóbb 20 érmet nyert.

Hozzászólások