Keresés
-18O
Budapest
2021.01.23., szombat (Zelma, Rajmund)

Kannibálok voltak őseink?

Helstáb Laura- 2016.07.07. 13:00
832
Kannibalizmusra utal az Észak-Európát lakó neandervölgyiek legújabb csontelemzése, amelyet a Tübingeni Egyetem kutatói végeztek.

A kutatók már régóta vitatkoznak a kérdésen, hogy vajon kannibálok voltak-e őseink. Most újabb bizonyítékokat találtak a belgiumi Goyet-barlangban, ahol a csontokon bizonyos vágás- és ütésnyomok utalnak az emberevésre. A legrégebbi csontmaradványok 45 500 évesek.

A Tübingeni Egyetem Hervé Bocherens vezette kutatócsoportja szerint a maradványok igen intenzív tevékenység, nyúzás, darabolás, a csontvelő eltávolításának nyomait viselik magunkon. Azt nem tisztázták, vajon szimbolikusan vagy táplálkozás céljából végezték-e ezeket a tevékenységeket.

Forrás:boon.hu

Hasonló, kannibalizmusra utaló nyomokat már a neandervölgyi ember egyes spanyolországi és franciaországi csontleletein is kimutattak, de többen - például Jörg Orschiedt, a Hamburgi Egyetem paleoantropológusa és régésze - úgy vélik, ezeket nem azért ejtették, hogy leválasszák a húst csontról, mert nem az izmok tapadsánál vannak a vésésnyomok. Szerinte ezek később kerültek a csontokra, és ragadozóktól származhatnak.

A mai ember kihalt "unokatestvére" feltehetően munkaeszközként is használta embertársai csontjait - vélik a Tübingeni Egyetem kutatói. Erre utal többek között az a négy csont, amelyet kőszerszámok élének javítására vettek igénybe. "Az ilyen munkákra gyakran használtak állati csontokat egyébként" - áll az egyetem közleményében.

Hozzászólások