Keresés
-18O
Budapest
2021.01.20., szerda (Fábián, Sebestyén)

Jövő hétvégén feltárulnak a Nagykörút titkai

Helstáb Laura- 2016.04.05. 17:26
326
A százéves házak helyett idén a Nagykörutat fedezhetjük fel városismereti sétákkal, beszélgetésekkel és nyitott házakkal a Budapest100 programsorozat keretében április 16-án és 17-én.

A 2011-ben indult Budapest100 sorozat minden évben a századik évfordulójukat ünneplő házakat köszönti. A tematika szerint idén az 1916-os házak kerülnének sorra, de mivel ez az első világháború éveire esik, idén a szervezők elkanyarodtak az eddigi sémától, és a bemutatott épületeket ezúttal nem a koruk, hanem a Nagykörút menti elhelyezkedésük köti össze.

A Nagykörút megalkotói a 19. századi Európa trendjeit meglovagolva olyan egyedit tudtak létrehozni, amely ma is aktív része a városszövetnek. A 120 éves, több városrészen áthaladó útvonal mentén számos kulturális, történelmi, építészeti és várostörténeti emlék található. A hétvégén mintegy hatvan épület és számos üzlet nyitja meg kapuit, emellett négy szakmai beszélgetés szól majd a jövőről és a lehetőségekről, de lesz nosztalgia villamos, a régi mozik, kávéházak emlékét pedig tematikus sétákon, kiállításokon, koncerteken, irodalmi klubokon és gyerekprogramokon idézhetik fel az érdeklődők.

Forrás:budapestcity.org

Az önkéntes kutatók a Boráros tértől a Jászai Mari térig húzódó szakasz épületeiről levéltárakban gyűjtöttek anyagokat, amelyeket korabeli és mai fotókkal együtt mutatnak majd be a különböző helyszíneken, az épületek képviselőivel közösen szervezett programokon.

A szervezők szeretnék segíteni a Nagykörúton élők, a boltosok, a vállalkozók, a bérlők közösségének kialakítását is, ennek érdekében javaslatokat gyűjtenek a körúti üres, elhanyagolt üzlethelyiségek újrahasznosítására és számos közlekedési alternatíva kérdésében is.

A programfüzetek szerdától a város számos szórakozóhelyén és kulturális intézményeiben elérhetőek lesznek, valamint a résztvevő épületek listája megtekinthető online.

(MTI nyomán)

Hozzászólások