Keresés
-18O
Budapest
2021.01.16., szombat (Gusztáv)

Ismerd meg a Duna-korzó kapuját, irány a Március 15. tér!

Fiji- 2016.09.14. 14:10
708
Egy nyüzsgő nagyvárosban kevesen ismerik fel a városi terek nyújtotta lehetőségeket, pedig ott vannak, még ha csak rejtetten is.


Az Erzsébet híd és Budapest legrégebbi templomának lábánál fekszik a Duna-korzó kapuja, azaz a Március 15. tér, mely mostani formáját egy a 2011-es felújításnak köszönheti. Magának a térnek több bejárata is van, kellemesen megközelíthető a Petőfi térről, a Piarista közből, de a lépcsőkön át akár a hídról is.

A tér jelentős átalakulásával egyre többen kezdték el meglátni a benne rejlő lehetőségeket. Egy szó mint száz, akad benne bőven. És ezen a pont nem a festői kilátásra kell gondolni, hanem mindarra, amit a tér nyújthat a fővárosiaknak. Sokan áthaladnak rajta, azonban egyéb funkciót is képes ellátni. Ideális találkozási pontnak, de ott jártunk során voltak, akik kutyát sétáltattak, sőt olyanok is, akik csak kávézni vagy olvasni ültek ki. A kellemes időtöltést a tervezők hosszabb-rövidebb padokkal biztosították, sőt még a nagyobb turistacsoportokra is gondoltak, akik figyelmét főleg a római kori, Contra Aquincum szokta lekötni, amelyet egy üvegen keresztül lehet megtekinteni. Te emlékszel még a felújítás előtti időkre, amikor még a romok nem voltak üveg alá zárva?

A Március 15. tér legnagyobb attrakciója a forgószékek lehetnének, ha nem fémből lennének elrejtve a fák árnyékában. A székek mellett található található itt egy kút is, melynek szakrális jelentése van. A téren nem ezen az egy ponton jelenik meg a víz, hanem ezen kívül alkottak még egy kisebb szökőkutat is, mely szépnek szép, de kialakításából kifolyólag csúszásveszélyes. A víz mint narratív motívum visszaköszön még a tér burkolatából is. Ha a földre nézünk, akkor követhetjük a burkolatba vésett kanyargós Duna vonalát. Kiváló kezdeményezés, hogy van pázsit, és ültettek fákat, azonban lehetne belőlük sokkal több is, főleg a római kori romok mellett.

Míg a tér előtt a gyönyörű panoráma tárul elénk a Gellért-szoborral, a Budai várral és a Dunával, addig a tér mögött a Kioskban, vagy a Teraszon (mely csak nyáron van nyitva) főleg turistákba lehet botlani, akik a Váci utcáról bóklászva fedezik fel a Március 15. teret.

Hozzászólások