Keresés
-18O
Budapest
2021.01.19., kedd (Sára, Márió)

Interaktív kiállítás nyílt a sárkányokról Budapesten

Helstáb Laura- 2016.03.08. 11:47
771
Március 7-én nyílt a Petőfi Irodalmi Múzeum új kiállítása, mely a sárkányok történetén kalauzolja végig a látogatókat.

Több száz érdeklődőt vonzott a Sárkányok mindig lesznek című kiállítás megnyitója, melyen Dragomán György, író, és Boldizsár Ildikó, mesekutató és meseterapeuta hangolta rá a közönséget a témára. A kiállítás a népmeséktől kezdve a Biblián át a modern fantasy-irodalomig végigvezet a sárkányok történetén, több oldalról világítva meg a mesés lényeket. Színezők, pszichológiai feladványok, sárkány-installációk, csontok, mesekönyvek, nyomdák és filmvetítés vonják be a látogatókat az interaktív tárlaton, ahol a megölelgethetjük például Süsüt is.

A sárkányokat leíró részleteket olvashatunk többek között Áprily Lajos, Babits Mihály, Csukás István, Jókai Mór, Kassák Lajos, Kosztolányi Dezső, Krúdy Gyula, Lázár Ervin, Móra Ferenc, Pilinszky János, Szabó Lőrinc, Vörösmarty Mihály, és Weöres Sándor műveiből.

Boldizsár Ildikó, mesekutató pszichológiai aspektusból ragadta meg a témát: neki köszönhető az a fadoboz a tárlaton, melyben megkereshetjük a hozzánk legközelebb álló asszociációt a sárkány szóra. Ildikó a megnyitón elmondta, a sárkányok az eredeti mesékben jóságos lények voltak, akiket nem legyőzni kellett, hanem olyan erőt képviseltek, amire az embernek szüksége volt. Ez a jóságos, adakozó sárkány az évszázadok alatt átfordult az ellentétévé, és a mesék fenyegető, gonosz alakjává vált, de a magyar népmesék között is vannak olyanok, amelyek megőrzik az ős-sárkányok jóságát – ezekkel is megismerkedhetünk a tárlaton.

A kiállítás megnyitóján felszólalt „tiszteletbeli sárkányként” Dragomán György is, aki elmondta, gyermekkorában valóban azt hitte, sárkányt jelent a neve, és amikor kiderült, hogy a Dragomán valódi jelentése tolmács, azzal oldotta fel az ellentmondást, hogy a sárkánynak azért van hét feje, mert mindegyik más nyelven beszél.

A kiállítás november 6-ig látogatható a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Hozzászólások