Keresés
-18O
Budapest
2020.11.30., hétfő (András, Andor)

Indul a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

MTI- 2016.10.07. 10:32
430
A magyar és a nemzetközi művészeti élet legjobbjait vonultatja fel a ma kezdődő CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, ahol fellép mások mellett a világszerte ünnepelt lengyel zeneszerző Krzysztof Penderecki, a francia Yann Tiersen, valamint a japán dzsessz virtuóz, Hiromi is.

Shobaleader One
Forrás:Youtube
A szervezők szerint a több mint 100, a dzsessz, klasszikus, pop és világzene, irodalom, színház, tánc, képzőművészet és divat világát is felölelő program 17 napon keresztül ismét a kortárs kultúra európai fellegvárává teszi a magyar fővárost, egyben tükrözi a saját hangját kutató 21. század útkeresését és sokszínűségét is.

A műfaji változatosság és a különböző művészeti ágak közötti áthallások érhetőek tetten Tihanyi László új, az opera, a dráma és a tán határain mozgó szerzeményeinek - a Fehér rózsa és a Vörös izzás - ősbemutatóin, vagy a dzsessz improvizációiban klasszikus zenei, pop és rock témákat vegyítő Hiromi előadásában is.

Krzysztof Penderecki, a világ egyik legkeresettebb kortárs komponistájának zenéje több alkalommal is hallható a fesztiválon. Jeruzsálem hét kapuja című, három kórust, narrátort és énekes szólistákat foglalkoztató kórusszimfóniája október 12-én csendül fel a Müpában, majd október 17-én a Zeneakadémia látja vendégül műveit és őt magát is.

A Squarepusher művésznéven alkotó Tom Jenkinson a 90-es évek második felének kultikus elektronikus zenei producere által megalakított Shobaleader One elnevezésű projektzenekar is fellép majd.

Bartók Béla születésének 135. évfordulójáról is megemlékezik a fesztivál, amelynek nyitóelőadásán a Kékszakállú herceg vára és A csodálatos mandarin lesz látható Káel Csaba rendezésében, Kocsis Zoltán vezényletével a Müpában.

De lesz megemlékezés az 1956-os forradalomról is. Mások mellett Németh Juci (Nemjuci), Schoblocher Barbara (Blahalousiana), Mórocz Tamás (Bermuda) és Pajor Tamás emlékeznek meg radio_56 címmel, a forradalmi napokról született verseket zenésítve meg a kortárs pop eszközeivel. Különleges perspektívából tekint a 60 évvel ezelőtti eseményekre az Egy ünnepi színjáték.'56'-'16 című előadás is Gergye Krisztián rendezésében.

Hozzászólások