Keresés
-18O
Budapest
2021.01.16., szombat (Gusztáv)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • Idén is lehet pályázni Budapest tűzfalainak kreatív befestésére

Idén is lehet pályázni Budapest tűzfalainak kreatív befestésére

MTI- 2016.06.17. 11:55
524
Idén bárki beküldheti az augusztusi budapesti Színes város fesztivál szervezőinek művészi portfólióját, hogy a kiválasztott tűzfalakat megszínesítse

Forrás:fesztivalok.varosom.hu

Nádudvari Noémi, a projekt kurátora reggel az M1-en azt nyilatkozta, hogy tapasztalatai szerint sokan tudnak kisebb dimenziókban művészi grafikát létrehozni, ám tűzfalnyi felület megszépítéséhez extra technikai tudás szükséges, a street art művésznek tudnia kell például magas állványon vödröket cipelni, tériszony nélkül a magasban festeni.

Idén változott a csupasz tűzfalak "felvidítására" vállalkozó művészeti fesztivál pályázati koncepciója: ugyan vannak "visszajáró művészeik", színesíteni szeretnék a palettát, ezért bárki jelentkezését szívesen veszik. A portfóliókat június 24-ég várják, ezután szakmai zsűri választja ki a fesztivál résztvevőit.

"Nincs egyetlen tökéletes irány vagy stílus, minél többféle gondolkodásmódot szeretnénk bemutatni, hogy a járókelők közül sokan megtalálhassák, ami neki tetszik" - hangsúlyozta Nádudvari Noémi.

A szervezők folyamatosan "gyűjtik" a város forgalmas csomópontjainak szomorú látványt nyújtó tűzfalait, ezután egyeztetnek a tulajdonosokkal, döntéshozókkal a lehetőségekről, van, hogy hőszigetelni, renoválni kell a felületet, mielőtt a művészi munka elkezdődne.

A Színes város fesztivál augusztus 22-én indul, egy hónapon át díszítik a tűzfalakat, noha egy-egy graffiti készítését remélhetőleg már korábban elkezdhetik - mondta el a kurátor. A "színesítés" 2008-ban indult, akkor még Színes város projekt néven. Eddig 15 ezer négyzetméter falfelületet festettek be, de a mozgalom hatására már 20 ezernél is több azon falak száma, amelyek kezdeményezésünk nyomán művészi arculatot nyertek.

Hozzászólások