Keresés
-18O
Budapest
2020.11.28., szombat (Stefánia)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • Hiroaki Umeda produkciója szemre, fülre és agyra egyaránt zsibbasztó hatású kivételes élmény

Hiroaki Umeda produkciója szemre, fülre és agyra egyaránt zsibbasztó hatású kivételes élmény

Fiji- 2016.09.13. 08:30
539
Hiroaki Umeda idén is elsöpri a tánc, a vizuális művészetek és az elektronikus zene határait, ezúttal szeptember 15-16-án két hipnotikus erejű táncelőadással. A Drives-ban magyar táncosok és videóművészek dinamikus mozgása és vetítése stimulálja a közönséget, a tavalyi siker után visszatérő Holistic Stratában pedig a koreográfus kinetikus installációja és táncmozdulatai ingerlik majd a Trafó Kortárs Művészetek Házának érzékeit.

Forrás:Mónus Márton

Koreográfus, táncos, vizuális művész – egyik szó sem írja le pontosan Hiroaki Umeda munkásságát. Idén új előadását öt hazai táncossal készítette. A Drives című produkcióról sokat árul el a koreográfus hitvallása: „Nem üzenetekben gondolkodom, érzeteket akarok a nézőknek közvetíteni.” (Hiroki Umeda) A produkció az egész testre hatást gyakorol, „…a negyven perces táncdarab rendkívül sűrű szövésű, szemre, fülre és agyra egyaránt zsibbasztó hatású kivételes élmény.” (Jászay Tamás, revizoronline.hu)

A produkció ötvözi a világon egyre nagyobb elismerését kiváltó magyar táncosok technikai tudását és Umeda saját koreográfiai módszerét (Kinetic Force Method).  Az eredmény pedig egy, a kultúrákon átívelő, csoportos viselkedést kutató összművészeti utazás. Ebben legalább akkora szerepe van a vetítésnek, mint a koreográfiának és a zenének. Hajdú Gáspár, Papp Gábor / XORXOR és Nagy Ágoston / Binaura – a technológia, a művészet és a design határterületén tevékenykedő alkotók felelnek a produkció látványvilágáért. Nem új számukra a színházi munka, hiszen sok éve valósítják meg különböző hazai előadóművészek vízióit. Dolgoztak az Artus Társulat, a Tünet Együttes, a Forte Tarsulat, és a Góbi Rita Társulat darabjaiban is. Színházi munkáikban egyesül az újmédia- és videóművészet, a valósidejű grafikai programozás, a motion capture és a 3D tervezés.

Az új előadás mellett a Holistic Strata (2011) is visszatér a Trafóba, ami tavaly  szintén a Kortás Művészetek Háza vendége volt. A közönség ovációval fogadta a produkciót, és a szakmai visszhang sem maradt el: „…Ülünk egy minden érzékszervünkre sokkhatást gyakoroló virtuális ingerrengeteg, egy installáció közepén, ebben a különös csillagközi, holisztikus audiovizuális tájképben, és csak kapkodjuk a levegőt erősen a székünkbe kapaszkodva. Utazunk.” Králl Csaba

A feszes koreográfiában Umeda fényszemcsés mezőben, digitális képekre és különleges fény- és hangeffektekre mozog: belemerül a saját maga által teremtett világba. Hol galaktikus vízesés peremén egyensúlyozik, megpróbál talpon maradni, máskor úgy tűnik, mintha szörfözne az áramlással szemben.

Hozzászólások