Keresés
-18O
Budapest
2021.01.23., szombat (Zelma, Rajmund)

Fociőrület a Fradi Múzeumban

MTI- 2016.06.22. 13:40
491
Ismét csatlakozott a Múzeumok éjszakája szombati programjaihoz a Fradi Múzeum.

A kiállításon Tóth "Potya" István, a Ferencváros labdarúgója, majd edzője által vezetett edzésnaplók másolatai is megtekinthetőek lesznek.

Tobak Csaba múzeumigazgató a szerdai sajtótájékoztatón kiemelte: Tóth "Potya" István nemcsak a Ferencvárosnak, hanem a magyar labdarúgásnak is kiemelkedő alakja volt, aki megelőzte korát. Hozzátette: edzéseit szinte mérnöki pontossággal megtervezte, lebontva a csapatrészekig és egyénekig, mindezt naplójában rögzítette. Minden játékosról külön kartont vezetett, ahová az életrajzi adatokon kívül a testméretek és súlyváltozások mellé a személyes észrevételeit is feljegyezte.

Forrás:groupamaarena.com

Nyíri Zoltán, a Ferencváros operatív igazgatója azt hangsúlyozta, hogy Tóth "Potya" István volt a klub első hivatásos edzője, sporttörténeti ritkaságnak számító naplóival tulajdonképpen a magyar profi labdarúgás edzőképzésének alapjait fektette le. Az operatív igazgató köszönetet mondott a Groupama Biztosítónak azért, hogy a négy edzésnapló a klub múzeumába kerülhetett, ahol azok másolatait lehet megtekinteni.

Tóth "Potya" István 1912 és 1926 között volt az FTC játékosa, ezalatt két bajnokságot és egy kupát nyert a csapattal. A klub színeiben 389 mérkőzésen 145 gólt lőtt, a válogatottban 19 fellépésén nyolcat. Edzőként irányítása mellett három bajnoki, egy Közép-európai Kupa (KK) és két kupagyőzelem volt a zöld-fehérek mérlege. Tobak Csaba megjegyezte, hogy a Groupama Arénában lévő Fradi Múzeum másodszor vesz részt a Múzeumok éjszakáján, szombaton 10 órától vasárnap hajnali fél 3-ig tart nyitva. Akik ezen a napon ellátogatnak a Groupama Arénába, azok stadiontúrán vehetnek részt, megtekinthetik a Dalnoki Jenő-emlékkiállítást, fényképezkedhetnek a legutóbbi idényben nyert trófeákkal is. A Múzeumok éjszakájára érvényes karszalagot elővételben a Fradi Múzeumban megvásárlók egy Varga Zoltánról szóló könyvet is kapnak ajándékba.

Hozzászólások