Keresés
-18O
Budapest
2020.12.05., szombat (Vilma)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • Fényképezőgépet adtak 100 hajléktalannak, ezt fotózták le vele

Fényképezőgépet adtak 100 hajléktalannak, ezt fotózták le vele

Helstáb Laura- 2016.08.30. 17:48
3880
Mától megtekinthető a kiállítás azokból a képekből, melyeket a hajléktalanok készítettek Budapestről - a megnyitón személyes történetükbe is betekintést nyerhettünk.

A Budapest Bike Maffia - egy hajléktalanokat segítő, önkéntesekből álló civil szervezet - és a Café Art nemzetközi együttműködése folytán valósulhatott meg a My budapest Photo Project, melynek során 100 fényképezőgépet osztottak szét a városban élő hajléktalanok között, és egy hetet adtak nekik, hogy képeket készítsenek. Ebből végül 87 gépet és több mint 2000 fotót kaptak vissza a szervezők. A fotókból aztán szakmai zsűri választotta ki az 50 legjobbat - ami a gyakorlatban 62 lett, mert képsorozatok is vannak - melyek most szeptember 18-ig megtekinthetők a Budapest Pont galériájában.

Ezalatt az időtartam alatt lehet szavazni is a képekre a helyszínen: a közönség kedvenceiből naptár készül, az eladásából befolyt nyereséget pedig az alkotók - azaz a hajléktalanok - kapják meg. "Hálót adunk, nem halat" - fogalmazott a megnyitón Havasi Zoltán a Budapest Bike Maffiától, akik a naptár terjesztése által is munkát szeretnének majd adni a hajléktalanoknak, ezáltal keresethez juttatva őket.

A legtöbben azonban nem emiatt, hanem azért vettek részt a projektben, mert szerették volna megmutatni magukat, azt, ahogy élnek, felnyitni az emberek szemét, és felhívni a figyelmet a súlyos problémákra, amelyekkel a hajléktalanok küzdenek.

"Tudom, hogy ez nem továbblépés, nem fogja megváltoztatni az életem, de azt szeretném, hogy akik megnézik a képeimet, pozitívabban tudjanak látni" - mondta el a megnyitón Micskei Gyula, a projekt egyik résztvevője, aki egy baleset következtében lett hajléktalan, és lufihajtogató bohócként tudott újból talpraállni.

Más - Turóczi Bálint - párjával együtt készített képsorozatot arról, hogy milyen nehéz kerekesszékkel közlekedni a városban. Varga Mária elmesélte, hogy ott állt a zebránál kerekesszékkel, miközben Bálint szemből fotózta, és senki nem kérdezte meg, hogy miért áll ott, segítsen-e neki átmenni - egyedül nem tudott ugyanis, mert túl magas volt a szegély.

A továbbiakban beszéljenek inkább helyettünk a képek:

Képek: Helstáb Laura/Off Média

Hozzászólások