Keresés
-18O
Budapest
2020.11.30., hétfő (András, Andor)

Ezt láttuk a Budapest Design Héten

Offmedia- 2016.10.09. 10:13
1745
Északi fény, kávékapszulából készült nyakláncok, sztár-dizájnerek és lakáskonyha - ezt láttuk a Design héten.

Arról már beszámoltunk a rendezvény kezdete előtt, hogy milyen programokkal fog várni titeket a Budapest Design Hét, most viszont megmutatjuk, hogy mi mit láttunk ez alatt az egy hét alatt.

A hetet az Új északi divatillusztráció kiállítással indítottam az EröMűvházban, ahol északi országokból származó divatillusztrátorok munkáit lehet megtekinteni október 20-ig. A kiállítókról és a benyomásaimról itt olvashattok.

A következő Design Hét programra a hétvége alatt jutottam csak el, mikor a már-már hagyományosnak számító Creative Arts Fair-re néztem el az Iparművészeti Múzeumba, ahol hazai ékszertervezők, keramikusok és iparművészek munkáit csodálhattuk meg. Ez volt a második Creative Arts Fair, amin részt vettem, és mindkét alkalommal az volt a benyomásom, hogy ezen a vásáron aztán mindenki megtalálhatja a stílusának megfelelő ékszert, ruhát, vagy táskát, mert széles a választék ötletekben és ékszerekben egyaránt. Válogathattunk a Freya Design csillogó, sokszínű, üvegékszereiből, Birimagdi újrahasznosított textilekből készült ékszereiből, de igazán ötletesnek találtam a New Accent betonból és rozsdamentes acélból készült kollekcióját is. Ha pedig valami igazi klasszikus ékszert kerestünk, akkor a gyöngy ékszereknél volt a helyünk. A vásárt minden ősszel és tavasszal megrendezik, szóval senki sem fog lemaradni a legegyedibb kézműves ékszerekről.

Az egyik általam legjobban várt Design Hét programot múlt szombat este tartották, „Fiatal, híres és magyar? Sztárdesignerek útja a sikerhez” címmel a Tranzit Caféban, ahol egy kerekasztal beszélgetést szerveztek a Corvin-rajziskola volt növendékeivel, akik mára híres dizájnerként tevékenykednek. Az este nem kifejezetten arról szólt, hogy a munkájukat elemezték volna, vagy a jelenlegi terveikről faggatták őket, hanem abból indult ki a beszélgetés, hogy a Corvin rajziskolának mennyi szerepe van az ő sikereikben. Az eseményen részt vett Kovács Adél divattervező (Nubu), Lublóy Zsolt keramikus, Vékony Fanni ékszertervező, Obendorfer Dávid formatervező, és a Heonlab (Bartha Tamás és György Árpád Hunor).

Az este alatt ezekbe a dizájn ágazatokba nyerhettünk betekintést, illetve olyan kérdésekről osztották meg a véleményüket, hogy merre tart a design vagy ennek milyen új területei vannak. Erre azt a választ kaptuk, hogy a design nagyon nyitott lett, gyorsan formálódó és nemzetközi problémákra reflektál, mint például a globális felmelegedés. Inspirálódási forrásként többen kiemelték az utazást, a kimozdulást a megszokott környezetből, de Kovács Adél azt is említette, hogy őt a hallgatói inspirálják a tanítás alatt. Hangsúlyozta, hogy ezt azért tartja fontosnak, mert a „következő generációnak tervezünk”. Az estét a „hogyan él egy designer?” kérdéssel zárták, illetve a designerek a saját kudarcaikról beszéltek. Itt is Kovács Adélt emelném ki, aki megosztotta velünk egy nem is olyan régi csalódottságát, mikor nem a Nubu kapta meg az olimpiai formaruha tervezéséhez való lehetőséget.

A hetet a Furniture-Food-Lighting programmal zártam, amely három dizájn-irányzatot ölelt fel egyszerre. A Zoltán 18 nevű lakáskonyhában fogadott minket az étterem szakácsa, Anatoli és Krisztián, akik Sütő Ádám asztalossal és az Oleant Lighting-gal közösen szervezték a rendezvényt. Napjainkban egyre népszerűbbé váltak ezek a hangulatos kis „éttermek”, a Zoltán18-ba pedig bárki foglalhat helyet előzetesen, utána pedig eltölthet itt egy kellemes estét például egy baráti társasággal. A program alatt a szakácsok egy kis kóstolóval kedveskedtek nekünk, mialatt Sütő Ádám bemutatta nekünk nagy vonalakban eddigi asztalos munkáit, az Oleant Lighting dizájnere mesélt egyedi tervezésű kör alakú ledes lámpáiról. Az este nagyon kötetlen hangulatban telt, ahol az érdeklődök szabadon kérdezhettek a dizájnerektől, és eltölthettek egy kellemes estét.

Rőhringer Dia írása

Képek: kézműves vásár - Rőhringer Diána, Furniture food lighting - esemény Facebook oldala, Fiatal, híres és magyar - esemény Facebook oldala.

Hozzászólások