Keresés
-18O
Budapest
2021.01.24., vasárnap (Timót)
 • Főoldal
 • Kultúra
 • Ezen a napon jelent meg 1954-ben a Gyűrűk Ura: 10 érdekesség a könyvről

Ezen a napon jelent meg 1954-ben a Gyűrűk Ura: 10 érdekesség a könyvről

Helstáb Laura- 2016.07.29. 10:26
959
A könyv, amelyen generációk nőttek - és nőnek - fel, 1954-ben ezen a napon jelent meg Angliában. Íme pár érdekesség, amit lehet, hogy nem tudtál róla.
 1. Tolkien 12 évig írta a Gyűrűk Urát 1937 és 1949 között.
 2. A kiadó a Hobbit folytatását rendelte meg az írótól, Tolkien viszont a Szilmarilokat - a mitológiát - szerette volna kiadatni. Ezt a kiadó nem fogadta el: így a kettőt ötvözte végül a Gyűrűk Urában, mely a Hobbit történetét folytatja, de beleszőtte a Szilmarilokban kidolgozott mitológiát és világképet.
 3. A Gyűrűk Ura valójában nem trilógia - Tolkien egy kötetnek szánta, és létezik is ilyen kiadása, csak a kiadó ragaszkodott ahhoz, hogy három részre bontsa, egyrészt mert a II. világháború után híján voltak a papírnak, másrészt, mert így olcsóbban el tudták adni.
 4. Tolkien és C.S Lewis egyszer fogadást kötöttek: Lewis-nek olyan művet kellett írnia, ami a mi időnkben játszódik, de egy másik világban, Tolkiennek pedig olyat, amely a mi világunkban, de egy régi korban - előbbiből született a Narnia, utóbbi pedig elvezetett a Gyűrűk Urához.
 5. A Tolkien-i mitológia szerint a Gyűrűk Ura is a mi világunkban játszódik, ám egy olyan korban, amit már nem őriz az emlékezet, és egy tengerész hozta magával legendát nyugatról, lejegyezve abban a könyvben, amit Bilbó és Frodó írt, majd Samu egészített ki a függelékkel.
 6. A Gyűrűk Ura a második legtöbbet eladott könyv a világon a Biblia után (legalábbis az ismert eladási adatok tükrében).
 7. Mivel a Hobbit nagyon népszerű volt, és a kiadó annak a folytatását rendelte meg, a sztori eredetileg Bilbó történetének indult, aki újabb kalandokat keresett. Aztán előjött a Gyűrű, és Tolkien úgy döntött, erre jobb történetet építhet (szerencsére).
 8. A térképek nagy részét J.R.R. Tolkien fia, Christopher Tolkien rajzolta.
 9. Bár Tolkien a II. világháború alatt írta a Gyűrűk Urát, elveti, hogy a kettő között bármilyen kapcsolat lenne.
 10. Az eredeti szöveg 9250 oldalas lett, most a Marquette University J.R.R. Tolkien-gyűjteményében őrzik.

Hozzászólások