Keresés
-18O
Budapest
2021.01.17., vasárnap (Antal, Antónia)

Ezek voltak a magyar érettségi feladatok

Offmedia- 2016.05.02. 10:47
340
Ókori szövegek fennmaradásának értelmezése, Csoóri Sándor naplója, Tamási Áron és Vörösmarty volt idén a feladatok között.

Forrás:MTI/Balázs Attila

Magyarból érettségiztek hétfő reggel, a diákoknak a vizsga első részében Moravcsik Gyula: A papiruszok világából című könyvének egy részét kellett értelmezniük. A szövegalkotási feladatok között Csoóri Sándor, Tamási Áron, illetve Vörösmarty Mihály és Illyés Gyula művei szerepelnek.

A papiruszok világából című, 1942-ben megjelent könyv az ókori szövegekről szól, Moravcsik Gyula fennmaradásuk körülményeit vizsgálja.

A a szövegalkotási feladatoknál idén is érvelésől, novella, illetve verselemzésből választhattak a diákok. Az eduline oktatási portál információi szerint az érvelésnél Csoóri Sándor Nomád naplójából kaptak egy szövegrészletet. Novellának Tamási Áron Szerencsés Gyurka című műve volt feladva, versből pedig választhatták Vörösmarty Mihály Liszt Ferenchez, illetve Illyés Gyula Bartók című alkotásának összehasonlító elemzését.

Forrás:MTI/Mohai Balázs

A magyar mint idegen nyelv tárgy írásbeli érettségi vizsgája négy elkülönülő részből áll: a diákok az "Olvasott szöveg értése", a "Nyelvhelyesség", a "Hallott szöveg értése" és az "Íráskészség" feladatsorait oldják meg.  A középszintű írásbeli teljes időtartama 180 perc.

Az Oktatási Hivatal MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint magyar nyelv és irodalomból középszinten 1161 helyszínen 74 662 vizsgázó, emelt szinten 51 helyszínen 1868 vizsgázó írta ma az érettségit. Magyar mint idegen nyelvből középszinten 62 helyszínen 132 diák írásbelizik. Ebből a tárgyból csak középszintű érettségi vizsgát lehet tenni.

(MTI nyomán)

Hozzászólások