Keresés
-18O
Budapest
2020.11.23., hétfő (Kelemen, Klementina)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • Elrejtett futurista relief került elő a Közlekedési Múzeum bontása közben

Elrejtett futurista relief került elő a Közlekedési Múzeum bontása közben

MTI- 2016.07.04. 00:19
582
A múzeum bontása közben előkerült Schrammel Imre Kossuth-díjas iparművész terrakottareliefje, amely közlekedési eszközöket, többek között vonatot, vitorlást és hőlégballont ábrázol.

Az 1967-ben készült alkotást az utóbbi harminc évben paraván takarta - írta hétfői számában a Magyar Hírlap. A lapnak Schrammel Imre elmondta: a múzeum 1966-os felújításakor rendelték meg tőle a közlekedésről szóló művet, amely az akkori főbejárattal éppen szemben volt. 30 évvel ezelőtt azonban paravánt húztak a mű elé.

Forrás:Magyar Hírlap/Wikipedia

A művész tájékoztatása szerint az egész falat beborító monumentális mű nem egyszerre került oda, kiegészítette a reliefet, a mű második részére például a légi közlekedés fejlődése miatt volt szükség, és a teljes közlekedést foglalja össze. A relief nagyban eltér a korabeli szocreál esztétika által megkövetelt látványvilágtól, talán a futurizmushoz áll legközelebb.

A lapnak Schrammel Imre elmondta, hogy a Közlekedési Múzeum faláról az alkotást restaurátorok szedték le. A művet a keramikus nemsokára elkészülő szombathelyi múzeumában újra kiállítják majd - írta a Magyar Hírlap.

Hozzászólások