Keresés
-18O
Budapest
2021.01.22., péntek (Vince, Artúr)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • Előadást tart Budapesten a kiborg, aki „hallja a színeket”

Előadást tart Budapesten a kiborg, aki „hallja a színeket”

Helstáb Laura- 2016.05.09. 13:11
550
Neil Harbisson, katalán művész volt az első kiborg, akinek egy antennát építettek be a fejébe, hogy hanghullámokon keresztül érzékelhesse a színek teljes tartományát. Ő is előad a Brain Bar Budapest fesztiválon június elején.

„Az, hogy aktívan részt vegyünk a saját biológiai evolúciónkban ma már nem csak feltevés, hanem reális opció. Az, hogy ne csak használjuk, hanem mi magunk legyünk a technológia, megnyitja azokat a lehetőségeket, melyekkel kiterjeszthetjük saját érzékelésünk határait” – vallja Neil Harbisson, aki az első hivatalosan elismert kiborg a világon. 2010-ben alapította meg Cyborg Foundation-t, célja, hogy népszerűsítse a kiborgizmust a művészeten keresztül.

Forrás:madeinshoreditch.co.uk

Színvakon született, de a fejébe épített antenna lehetővé teszi számára, hogy hanghullámokon keresztül észlelje a színeket, azokat is, amelyek szabad szemmel nem láthatóak, így például az infravörös vagy az ultraviola tartományt. Emellett telefonálni is tud a „fejével”, még az űrből is fogadhat hívásokat és adatokat. A kiborgizmusról és az emberi faj jövőjéről beszél majd a budapesti közönségnek a június 2-4 között tartandó Brain Bar Budapest fesztiválon.

Hozzászólások