Keresés
-18O
Budapest
2021.01.23., szombat (Zelma, Rajmund)

Egy hét + tömény design = Design Hét Budapest

Fiji- 2016.09.23. 20:40
614
Sztárdesignerek, túrák, nyitott stúdiók, formatervezés, divat és persze mindez sok-sok dizájnnal fűszerezve.

Forrás:Facebook/Design Hét Budapest

A hagyományokhoz híven idén ősszel is, szeptember 23. és október 2. között egy hét csak a designról fog szólni. A 2016-os Design Hét szlogenje a Design Anatomy lett, mely magába olvasztja mindazt, amit a design képvisel napjainkban. Nem is vesszük észre, de a 21. században minden tárgy, tér és szolgáltatás, amit használunk az emberi test adottságaihoz idomul, ezért hatalmas felelősség van a designereken. És mint jól tudjuk, feladatuk az, hogy a testünk és a környezetünk közötti interakciót felhasználva az innováció és a technológia legfrissebb eredményeit az ember számára lehető legpraktikusabban és legesztétikusabban öntsék formába - derül ki a Design Hét nyomtatott kedvcsinálójából.

A 2016-os Design Hét mintegy 130 programmal várja az érdeklődőket, melyeknek köszönhetően te is tanúja lehetsz annak, hogy miként bontják elemeire és vesznek el a hazai design darabjaiban. Megnézheted a divattervezők legfrissebb kreációit, meglesheted a bútortervezők alkotásait, elveszhetsz az UX designtól át a sporteszközök formatervezésében, de megvizsgálhatod a design történeti és földrajzi aspektusait az idei díszvendég, a Visegrádi Országok tükrében.

Sztárdesignerek
2016-ban is képviseltetik magukat a design nagyágyúi. Szeptember 27-én a MOME Auditóriumának vendége lesz Ionna Vautrin francia formatervező, aki olyan nagy nevekkel dolgozott együtt, mint például Christian Dior, Serralunga, Camper, Foscarini vagy éppen a Bouroullec fivérek. Munkái kivétel nélkül az organikus és geometrikus formák egyedi kombinációjából születő, játékos, vidám darabok, melyeket a humor és a meglepetés ereje itat át. Ugyancsak a MOME-n ad előadást Benjamin Hubert, akinek nevéhez hordható technológiától az applikációig számos tárgy fűződik. Ám, a formatervező egyik leghasznosabb alkotásának mégis az első 3D nyomtatott kerekesszék mondható.

Design túrák
A nagy érdeklődésnek örvendő Design Túrák idén szeptemberben a fő témára - a Design Anatomy-ra - fókuszálnak. A Concept Eyewear túrán megismerkedhetsz a környezetbarát szemüvegkeretek gyártási folyamatával, a Vakok Állami Intézetében megtudhatsz mindent a belsőépítészet és az akadálymentesítés kapcsolatáról. Mindezek mellett bejárhatod a Zeneakadémiát, ahol azt is megtudhatod, hogy hol lakik a zene szelleme. Érdekes programnak ígérkeznek a Scent Poetry Illattúrák, melyek keretében megrészegíthet Budapest két niche luxusparfümériájának mámora. Az édesség sem maradhat ki az idei túrákból, már alig várja, hogy elkápráztassa érzékszerveidet az Édességlabor és a Rózsavölgyi Csokoládé. De ha még ez sem elegendő, akkor egy túra keretében megnézheted a város első integratív edzőtermét (Suhanj Fitness), mely épek és fogyatékkal élők számára nyújt edzési lehetőséget.

Nyitott stúdiók
A Design Hét szerves részét képezik az inspiráló stúdiólátogatások, melyek keretében beleshetünk az alkotások folyamataiba. Míg Fabrikánál csodás régi bútorok és lámpák átalakításának lehetünk tanúi, addig Karcsi Papírboltjában Bánlaki Kata fogja az érdeklődőket kalauzolni a tervezési és gyártási folyamatokban. Ha érdekel, hogy kik tervezték a Modulo buszokat vagy a Paq fotelágyakat, akkor ne feledkezz meg a Maform nyitott stúdiójáról sem. A program természetesen a divat szerelmeseinek is kedvez. Míg a NUBU textilfestő workshoppal várja az érdeklődőket, addig az YLKA Design Studio kreatív terében három különleges programmal is készülnek.

Formatervezés
A fejlett technológiának köszönhetően a testi eltérések mára nemcsak a korlátokról, hanem a lehetőségekről is szólnak. Érdekel, hogy készülnek a jövő protézisei, vagy csak kíváncsi vagy a 3D-nyomtatásra? Akkor a Budapest Pont programját csak neked találták ki! Egy formatervező számára mindig is fontos a környezettudatosság, ezért idén sem mehetünk el a fenntartható design mellett. Ezen kívül lesz még előadás a design és a világűr kapcsolatáról, sőt olyan kiállítás is, melynek keretében megtudhatod, hogy vakon megbízol-e az ízlésedben, de többek között azt is megnézheted, hogy mik a győztes tálalás kulisszatitkai.

Belsőépítészet
Napjainkban a design és a csúcsgasztronómia egyre jobban összefonódik. Ennek a zseniális egyesülésnek a bizonyítéka a Michelin-csillagos Onyx étterem, az extrém gasztrocentrum: az Émile és Budapest legkülönlegesebb szupermarkete: a Buda Gourmet - gasztrohasonlottal élve: ezek egy túrán mind-mind terítékre kerülnek. De hogy a férfiak se unatkozzanak, kitárja kapuit Közép-Európa leginnovatívabb BMW és MINI autószalonja. Ha pedig már munkánál tartunk, akkor bemutatkozik az Év irodája, de azt is megtudhatjuk, hogy hogyan is néz ki egy igazán élhető iroda és otthon, vagy éppen azt, hogy mitől működik a hoteldizájn.

Hozzászólások