Keresés
-18O
Budapest
2021.01.23., szombat (Zelma, Rajmund)

Budapest legszebb kávéházai

Helstáb Laura- 2016.11.26. 08:24
1864
Budapesten mindig is virágzott a kávékultúra, így a város jópár olyan kávéházzal büszkélkedhet, mely páratlan a világon.

New York Kávéház

A New York palota a fényűző századfordulós luxus egyik utolsó bástyája Budapesten. A város egyik legrégebbi kávézója 1894-ben nyitott, és az 1900-as évek elején a pezsgő irodalmi élet központja volt. A főpincér, Reisz Gyula ingyen „kutyanyelvet” (hosszúkás jegyzetpapírt) és itatóst is szolgált fel az irodalmároknak. A rendszerválást megelőzően sokáig könyvkiadó működött az épületben, most pedig szállodaként üzemel. Egy olyan legenda is kapcsolódik hozzá, hogy a kávézó megnyitásakor Molnár Ferenc a Dunába dobta a kulcsát, hogy sose zárjon be, ez azonban így nem igaz, mert az író 1894-ben még csak 16 éves volt. Ha történt ilyesmi, az a felújított kávézó újranyitásakor lehetett, 1927-ben.


Alexandra Könyvesház, Párizsi Nagyáruház

Nem csak a New York Kávéházban kávézhatunk fényűző környezetben a fővárosban: kevesebben tudnak az Andrássy úti Alexandra könyvpalotában megbújó kávézóról, ahol óriási freskók között hódolhatunk a koffeinszenvedélyünknek. A lenyűgöző art noveau stílusú épületben a finom kávé mellett a könyvek társaságát is élvezhetjük.


Gerbeaud-ház

A Vörösmarty téri szecessziós épület az 1800-as évek közepén épült, ennek aljában találhatjuk a Gerbeaud cukrászdát é kávézót. A névadója, Gerbeaud Emil 1870-ben vette át Kugler Henrik cukrászdájának vezetését az épület földszintjén. Az itt készített konyakos meggy és macskanyelv tette világhírűvé a Gerbeaud márkát.


Hozzászólások