Keresés
-18O
Budapest
2021.03.05., péntek (Adorján, Adrián)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • Berlini magyar avantgárd festők képeiből nyílik kiállítás Budapesten

Berlini magyar avantgárd festők képeiből nyílik kiállítás Budapesten

Helstáb Laura- 2016.10.25. 15:26
898
Az 1920-as évek Berlinjének magyar vonatkozásait mutatja be a Virág Judit Galéria új, ingyenesen látogatható tárlata, melyen két nagyméretű Kádár Béla-festményt 90 év után láthat újra a magyar közönség.

Berlin-Budapest 1919-1933, Képzőművészeti kapcsolatok Berlin és Budapest között címmel nyílik szerdán kiállítás a budapesti Virág Judit Galériában. A tárlat az első olyan átfogó kiállítás, amely ennek a korszaknak a művészetét dolgozza fel, és csaknem 150 műtárgyat vonultat fel: a festmények mellett szobrok, plakátok, kollázsok, valamint korabeli fotók és újságok is láthatóak. A kiállításhoz kapcsolódva Budapest-Berlin címmel egy album is megjelent, amely a galéria művészettörténészeinek a korszak berlini magyar vonatkozásairól végzett kutatásait foglalja össze.

Berlin az 1920-as években egy fontos kulturális centrum volt Párizs mellett, rengeteg művészt, köztük írókat, képzőművészeket vonzott. A magyar festészet be tudott kapcsolódni ebbe a nemzetközi kulturális körforgásba: olyan képzőművészek alkottak itt, mint Berény Róbert, Czóbel Béla, Scheiber Hugó, Kassák Lajos, Tihanyi Lajos vagy Moholy-Nagy László, akiktől mind látható alkotás a most nyílt kiállításon.

A kiállításon látható Kádár Béla képek, A Trió és a Concertina című alkotások 1926-ban készültek, amikor Kádár Béla Berlin és Budapest között ingázott. Ez a festő életművének az egyik leghiányosabb időszaka: műveinek nagy részét külföldön adta el, másik részük pedig megsemmisült. Kádár Béla ebben az időszakban rendszeres kiállítási lehetőséget kapott a berlini Der Sturm múzeumban, a nemzetközi avantgárd fellegvárában, a berlini művészeti élet központjában, ahol olyan világhírű művészek mutatkoztak be mint Kandinszkij, Klee vagy Moholy-Nagy. Később egy amerikai műgyűjtő közreműködésével felkérést kapott a New York-i Brooklyn Múzeumtól, ahol 1928-ban mutatkozhatott be kiállításon. Ezen a tárlaton látható volt a Trió és a Concertina is. A festő egy évet töltött a tengerentúlon, és a két képet később a kaliforniai San Diegóban is kiállították. A két nagyméretű alkotást Kelen Anna művészettörténész egy közösségi oldalon fedezte fel, és egyéves tárgyalás eredményeként, a külföldi magántulajdonban lévő képek csaknem egy évszázad után láthatóak újra Magyarországon.

A galéria tájékoztatása szerint a szerdán nyíló tárlat egy háromrészes sorozat első darabja. A következő két kiállításon azokat a magyar festőművészeket mutatják be, akik aktív részesei és alakítói voltak Róma és Párizs művészeti életének a 20. század első felében.

(MTI nyomán)

Hozzászólások