Keresés
-18O
Budapest
2021.01.22., péntek (Vince, Artúr)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • Bartoli, McFerrin, Pappano és a New York-i Filharmonikusok a Müpában

Bartoli, McFerrin, Pappano és a New York-i Filharmonikusok a Müpában

Offmedia- 2016.03.08. 15:55
518
A világ minden tájáról érkeznek sztárfellépők a Budapestre a Müpa következő évadában.

A keddi sajtótájékoztatón elmondottak szerint a fellpők között lesz Cecilia Bartoli, Bobby McFerrin, Antonio Pappano, Marcelo Álvarez, a New York-i és a Bécsi Filharmonikusok, a római Santa Cecilia Akadémia Zenekara, a St. Martin in the Fields zenekara és a Mariinszkij Színház Zenekara is.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója a további külföldi sztárok közül kiemelte Philippe Jarousskyt, Alan Gilbertet, Valerij Gergijevet, Helmuth Rillinget, Cameron Carpentert, Juliette Grécót és Salif Keitát, továbbá a Felvilágosodás Korának Zenekarát és a Berlini Filharmonikusok Fúvósegyüttesét.

Az évad művésze Baráti Kristóf hegedűművész, az évad együttese a Szegedi Kortárs Balett lesz. Baráti Kristóf a hegedűirodalom minden korszakából ad ízelítőt koncertjein, a Szegedi Kortárs Balett a Nemzeti Filharmonikusokkal közös, nagysikerű József-legenda előadása mellett Gluck izgalmas Don Juan-feldolgozását és Vivaldi Négy évszak versenymű-sorozatát ülteti át a tánc nyelvére.

Baráti Kristóf a sajtótájékoztatón elmondta: a rezidens státusz koronája annak a jó néhány szezonnak, amelynek korábban részese lehetett itt, és reméli, hogy minél szélesebben és sokszínűbben tud majd hozzátenni az eddigiekhez.

A Budapesti Fesztiválzenekar maratonjának Johannes Brahms, az őszi Bridging Europe fesztiválnak Franciaország lesz a főszereplője. Jövő nyáron is lesznek Wagner-napok: a Ring mellett ezúttal a Parsifal lesz látható, és újdonságként a Rienzi csendül fel koncertszerű előadásban. Ugyancsak újra megrendezik a Régizene Fesztivált, amelyen többek között Rameau Nais című művét mutatják be.

Az újévet immár hagyományosan Fischer Ádám nyitja Haydn Teremtésével, ezúttal a Felvilágosodás Korának Zenekarával. Eötvös Péter Esterházy Péter szövegeire írt oratóriumát a Bécsi Filharmonikusokkal adja elő a Müpa koprodukciójában. A zene világnapján Prunyi Ilona ad kamaraestet.

Folytatódik az Európa ifjú tehetségeit bemutató Rising Stars, a Felfedezések bérlet, valamint ismét lesz New Orleans Swingfesztivál, Jazz Showcase, Jazztavasz és a hazai könnyűzene krémjét felvonultató Hey June. Továbbra is repertoáron lesznek a Recirquel Újcirkusz Társulat produkciói, a Müpa világhírű orgonájának rajongóit pedig a klasszikus orgonahangversenyek mellett párbaj és improvizáció, műfaji határokat feszegető programok várják. A Literárium című irodalmi estek vendégei lesznek a szezonban Esterházy Péter, Tolnai Ottó, Krasznahorkai László, Zeke Gyula, Markó Béla, Végel László valamint Cserna-Szabó András.

A családok számára Kicsik és Nagyok címmel indul bérletsorozat. A Matinékoncertek sorában a művészeti élet elismert szereplői, Fassang László, Palya Bea, Ókovács Szilveszter és Juronics Tamás mesélnek szenvedélyükről, amely műfajukhoz köti őket, a Műhelykoncerteken a gyerekek bepillantást nyerhetnek egy-egy előadás megszületésének folyamatába. Az idősebb korosztály számára a Seniorok Évada bérlet kínál kedvezményes áron változatos előadásokat kamara- és nagyzenekari művekből, valamint az opera műfajából.

A sajtótájékoztatón bemutatták a Müpa születését és 10 évét bemutató új könyvet. Mint Zoboki Gábor, a ház építésze elmondta, a Müpa-könyv nem szeretne építészeti album lenni, inkább egy emlékkönyvről van szó, amely az épület mellett bemutatja a bent folyó életet, produkciókat is. A könyvben a Müpában fellépett művészek vendégkönyvi bejegyzései, fotók, interjúk és tanulmányok is helyet kaptak. A Müpa Budapest című könyv hamarosan megjelenik a könyvesboltokban.

Forrás: MTI

Hozzászólások