Keresés
-18O
Budapest
2021.01.16., szombat (Gusztáv)

Bajban van a József Attila Kör

MTI- 2016.06.07. 19:59
382
A folyamatosan csökkenő működési támogatások következtében megszűnés fenyegeti jelenlegi formájában a József Attila Kör Irodalmi Egyesületet - közölte a szervezet elnöke, Gaborják Ádám.

Forrás:Facebook

A mindenkori pályakezdő irodalmárokat érdekében 1989 óta működő szervezet a felelős minisztériumtól 2014-ben 1,7 millió, 2015-ben 1 millió forintot kapott működési költségekre, ez az összeg idén 760 ezer forintra csökkent. A májusban megítélt idei támogatás a tizedét sem fedezi a JAK éves 9-10 millió forintos működési jellegű kiadásainak, amely 2015-ben a bérköltségek nélkül is mintegy 3,6 millió forintra rúgott.

Ugyan a szervezetnek a vonatkozó jogszabály értelmében a működési költségeket a tagdíjakból kell finanszíroznia, ehhez a JAK mintegy 300 rendes tagjának legkevesebb évi 40 ezer forintot kellene befizetnie, amire a pályakezdés nehézségei mellett nyilvánvalóan nem képesek - hangsúlyozta Gaborják Ádám, megjegyezve, hogy a JAK a négy reprezentatív írószervezet közül már korábban is legalább másfélszer-kétszer kevesebb támogatást kapott. A szervezet az elmúlt években többször is jelezte a problémát az illetékes minisztériumnál, mindeddig eredmény nélkül.

Gaborják Ádám szerint rendkívül aránytalan a források elosztása: miközben szervezetek és folyóiratok szűnnek meg a támogatási pénzek csökkentése miatt, "a Kerényi Imre-féle sorozatvízió" több mint 300 millió forintból működhet, míg a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. 150 milliós támogatással, a Magyar Művészeti Akadémia pedig 10 milliárdos költségvetésből gazdálkodhat. Mindezek miatt tervezhetetlen az egyesület pénzügyi háttere - hangsúlyozta Gaborják Ádám, aki hozzátette:

Ha nem történik javulás a szervezet helyzetében, a JAK jelenlegi formájában legfeljebb év végéig tud fennmaradni.

Természetesen a JAK nem várja el, hogy teljes egészében az állam tartsa el, például tavaly csaknem 600 ezer forint adományt gyűjtöttek össze a szervezet működési költségeinek fedezésére - fűzte hozzá Kassai Zsigmond. A gyűjtést folytatják a JAK könyvheti pavilonjánál és online is, emellett igyekeznek más pályázati forrásokat keresni az irodalmi szervezet megmentése érdekében.

Hozzászólások