Keresés
-18O
Budapest
2021.01.20., szerda (Fábián, Sebestyén)
  • Főoldal
  • Kultúra
  • Az Iparművészeti Múzeum új kiállítása egy álom a rendmániásoknak

Az Iparművészeti Múzeum új kiállítása egy álom a rendmániásoknak

Helstáb Laura- 2016.04.01. 15:40
623
Csütörtökön megnyílt a Színekre hangolva című kiállítás az Iparművészeti Múzeumban, melynek lényege, hogy a múzeum műtárgyait színek szerint csoportosítva tekinthetjük meg.

Forrás:Iparművészeti Múzeum

A kiállítás három termének anyaga három szín, a zöld, a kék és a vörös köré szerveződik, melyek dominánsan jelennek meg az egyes termekben bemutatott műtárgyakon. A tárlat kizárólag a múzeum saját anyagára épül, célja új összefüggések mentén bemutatni a kiállítátott tárgyakat, ahogy eddig még sosem tekintettünk rájuk. A szín rendező elve alapján került egymás mellé régi és modern, szakrális és profán, ünnepi és hétköznapi, ezáltal a műtárgyak jelentésének és értelmezésének új aspektusai tárulnak fel.

A szín az iparművészeti tárgyak megjelenésének egyik legmeghatározóbb eleme: bizonyos esetekben szimbolikus jelentőséggel bír, máskor csupán gyártástechnikai vagy esztétikai okokból választották. Az Iparművészeti Múzeumban őrzött műtárgyakon leggyakrabban a kék, a zöld és a vörös árnyalatai fordulnak elő, de történetesen épp ezek az alapszínei a fényerő összeadásán alapuló ún. additív színkeverésnek, s így valamennyi digitális képmegjelenítő eszköznek is, ezért ez a három szín szolgálta a csoportosítás alapját.

A termekbe lépve kedvünkre asszociálhatunk a különböző színek kapcsán: mi jut eszünkbe, hol jelenhet meg a zöld, a kék, és a piros? Mindhárom szín végigkíséri a történelmet, új és új jelentésekkel feltöltődve. A különböző árnyalatok is más-más jelentést hordoznak, eltérő érzelmeket vagy emlékeket váltanak ki belőlünk, és számos jelentéseket hordoznak, melyek feltárulnak a múzeum tárlatán végigtekintve.

Hozzászólások